Warzywa pod beszamelem

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
  • 50 min
  • Danie wege

Składniki na 4 porcje

  • Mix warzyw – rekomendujemy brukselkę, marchew, pietruszkę, brokuł, kalafior 500 g
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Masło 40g
  • Mleko 300 ml
  • Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Przygotuj warzywa, obierz i pokrój w drobna kostkę.
  • Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i smaż na wolnym ogniu mieszając.
  • Dodaj mleko i energicznie mieszaj, aby nie pojawiły się grudki.
  • Przypraw do smaku pieprzem, solą oraz gałka muszkatołowa.
  • Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej gorącym sosem i piecz w programie Gotowanie na parze / P01S do momentu lekkiego zbrązowienia sosu.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam