Parowany łosoś z warzywami – danie FIT

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
  • 20 min
  • Ryby

Składniki na 4 porcje

  • Łosoś filet 4 szt.
  • Koper włoski 1/2 szt.
  • Słodki ziemniak (batat) 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cukinia 1/2 szt.
  • Cytryna 1/4 szt.
  • Sól, pieprz do smaku
  • Masło 2 łyżki stołowe
  • Koperek zielony do smaku

Wykonanie:

  • Łososia pokrój na porcje, sprawdź czy nie ma ości.
  • Warzywa pokrój w drobną kostkę bądź paski, przypraw solą i pieprzem.
  • Na spodzie brytfanki ułóż warzywa, dodaj masło i na gorę połóż łososia.
  • Piecz na programie Gotowanie na parze / P01S 20 min, w zależności od wielkości ryby.

Sugestia szefa:

Pieczenie z jednoczesnym parowaniem w niskich temperaturach, nie wysuszy ryby, szczególnie gdy czas obróbki nie przekroczy 20 min. Dodanie warzyw wniesie lekkość do potrawy.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam