Parowany łosoś z warzywami – danie FIT
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
- 20 min
- Ryby
Składniki na 4 porcje
- Łosoś filet 4 szt.
- Koper włoski 1/2 szt.
- Słodki ziemniak (batat) 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Cukinia 1/2 szt.
- Cytryna 1/4 szt.
- Sól, pieprz do smaku
- Masło 2 łyżki stołowe
- Koperek zielony do smaku
Wykonanie:
- Łososia pokrój na porcje, sprawdź czy nie ma ości.
- Warzywa pokrój w drobną kostkę bądź paski, przypraw solą i pieprzem.
- Na spodzie brytfanki ułóż warzywa, dodaj masło i na gorę połóż łososia.
- Piecz na programie Gotowanie na parze / P01S 20 min, w zależności od wielkości ryby.
Sugestia szefa:
Pieczenie z jednoczesnym parowaniem w niskich temperaturach, nie wysuszy ryby, szczególnie gdy czas obróbki nie przekroczy 20 min. Dodanie warzyw wniesie lekkość do potrawy.