Floating island / pływająca wyspa-klasyczny francuski deser

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
  • 10 min
  • Ciasta i desery

Składniki na 4 porcje

Pianki

  • Białka jaja kurzego 4 szt.
  • Cukier kryształ 140 g

Krem angielski

  • Żółtka jaja kurzego 4 szt.
  • Cukier puder 60 g
  • Mleko 3,2 % 125 ml
  • Śmietanka 36% 125 ml
  • Laska wanilii ½ szt.

Karmel

  • Cukier trzcinowy 150 g
  • Woda 10 ml

Wykonanie:

Pianki

  • Białka ubijaj na sztywną pianę przez 10 minut, dodając partiami cukier.  
  • Przełóż do blaszki lub filiżanek wysmarowanych odrobiną oleju. 
  • Pianki paruj w piekarniku na programie Gotowanie na parze / P01S przez 10 min, do momentu, aż będą sprężyste. 
  • W trakcie gotowania pianek przygotuj krem angielski.

Krem angielski

  • Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i ziarenkami z laski wanilii.
  • Śmietankę i mleko nieznacznie podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia i wlej delikatnie do żółtek.
  • Następnie przecedź przez sito o drobnych oczkach.
  • Gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje (nie doprowadzając do zagotowania temp. 85°C).
  • Powstały sos wystudź.

Karmel

  • W misce wymieszaj cukier z wodą, przełóż do rondelka rozpuść i gotuj nie mieszając do momentu, aż powstanie syrop cukrowy, a potem karmel (uważaj by nie spalić cukru).

Podanie

  • Do miseczki wylej sos, przełóż pianki. Całość polej karmelem i udekoruj dodatkami. Możesz dodawać z orzechami i rodzynkami.

Sugestia szefa:

Laskę wanilii możesz zastąpić połową łyżeczki naturalnego ekstraktu lub opakowaniem ok 8 g cukru z prawdziwą wanilią.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam