Floating island / pływająca wyspa-klasyczny francuski deser
Składniki na 4 porcje
Pianki
- Białka jaja kurzego 4 szt.
- Cukier kryształ 140 g
Krem angielski
- Żółtka jaja kurzego 4 szt.
- Cukier puder 60 g
- Mleko 3,2 % 125 ml
- Śmietanka 36% 125 ml
- Laska wanilii ½ szt.
Karmel
- Cukier trzcinowy 150 g
- Woda 10 ml
Wykonanie:
Pianki
- Białka ubijaj na sztywną pianę przez 10 minut, dodając partiami cukier.
- Przełóż do blaszki lub filiżanek wysmarowanych odrobiną oleju.
- Pianki paruj w piekarniku na programie Gotowanie na parze / P01S przez 10 min, do momentu, aż będą sprężyste.
- W trakcie gotowania pianek przygotuj krem angielski.
Krem angielski
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i ziarenkami z laski wanilii.
- Śmietankę i mleko nieznacznie podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia i wlej delikatnie do żółtek.
- Następnie przecedź przez sito o drobnych oczkach.
- Gotuj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje (nie doprowadzając do zagotowania temp. 85°C).
- Powstały sos wystudź.
Karmel
- W misce wymieszaj cukier z wodą, przełóż do rondelka rozpuść i gotuj nie mieszając do momentu, aż powstanie syrop cukrowy, a potem karmel (uważaj by nie spalić cukru).
Podanie
- Do miseczki wylej sos, przełóż pianki. Całość polej karmelem i udekoruj dodatkami. Możesz dodawać z orzechami i rodzynkami.
Sugestia szefa:
Laskę wanilii możesz zastąpić połową łyżeczki naturalnego ekstraktu lub opakowaniem ok 8 g cukru z prawdziwą wanilią.