Warzywa pod beszamelem
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
- 50 min
- Danie wege
Składniki na 4 porcje
- Mix warzyw – rekomendujemy brukselkę, marchew, pietruszkę, brokuł, kalafior 500 g
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Masło 40g
- Mleko 300 ml
- Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Przygotuj warzywa, obierz i pokrój w drobna kostkę.
- Rozpuść masło na patelni, dodaj mąkę i smaż na wolnym ogniu mieszając.
- Dodaj mleko i energicznie mieszaj, aby nie pojawiły się grudki.
- Przypraw do smaku pieprzem, solą oraz gałka muszkatołowa.
- Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej gorącym sosem i piecz w programie Gotowanie na parze / P01S do momentu lekkiego zbrązowienia sosu.