Chleb pszenno - żytni
Zobacz video
Przepis: Domowy chleb na parze
Zobacz, jak Karol Paciorek przygotowuje krok po kroku wyśmienity domowy chleb w piekarniku parowym Amica. To naprawdę proste. A efekt jest oszałamiający – chrupiąca skórka, puszysty i miękki środek, no i ten zapach… Mmmm…
Składniki na 8 porcji
Chleb pszenno - żytni
- Drożdże świeże 25 g
- Woda 400 ml
- Mąka pszenna typ 750 350 g
- Mąka żytniej typ 720 150 g
- Cukier 5 g
- Sól 15 g
Masło czosnkowo-ziołowe
- Kostka masła ok 250g.
- Ząbki czosnku 3szt.
- Pęczek natki pietruszki ok 15-20g.
Wykonanie:
Chleb pszenno - żytni
- Drożdże rozpuść w 100 ml letniej ciepłej wody wymieszanej z g 100 mąki (z odmierzonej ilości do chleba) i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut
- W tym czasie przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cukier, sól , pozostałą wodę oraz rozpuszczone drożdże
- Wszystko razem wymieszaj do połączenia składników. Wyrabiaj ciasto w robocie lub na stolnicy min. 10 minut. Ciasto powinno być dość gęste i zwarte oraz lepkie.
- Foremkę od keksów o wymiarach 28 x 9cm, wyłóż papierem do pieczenia
- Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki
- Za pomocą ostrego noża możesz naciąć skórkę surowego ciasta i oprószyć mąką żytnią
- Chleb wstaw do piekarnika i upiecz na programie Pieczywo podstawowe / P06S.
- Podawaj z masłem czosnkowo-ziołowym.
Masło czosnkowo-ziołowe
- Masło doprowadź do temperatury pokojowej.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj dodaj do masła.
- Liście pietruszki posiekaj i dodaj do masła.
- Dopraw solą i całość wymieszaj.
- Zawiń w folie spożywczą przechowuj w lodówce.
Sugestia szefa:
Jeśli nie posiadasz świeżych drożdży, to użyj drożdże suche ok. 12 g.