Chleb pszenno - żytni

  • Program parowy P06S / S06 / Pieczywo podstawowe
  • 60 min
  • Pieczywo
  • Podwieczorek

Składniki na 8 porcji

Chleb pszenno - żytni

  • Drożdże świeże 25 g
  • Woda 400 ml
  • Mąka pszenna typ 750 350 g
  • Mąka żytniej typ 720 150 g
  • Cukier 5 g
  • Sól 15 g

Masło czosnkowo-ziołowe

  • Kostka masła ok 250g.
  • Ząbki czosnku 3szt.
  • Pęczek natki pietruszki ok 15-20g.

Wykonanie:

Chleb pszenno - żytni

  • Drożdże rozpuść w 100 ml letniej ciepłej wody wymieszanej z g 100 mąki (z odmierzonej ilości do chleba) i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut
  • W tym czasie przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cukier, sól , pozostałą wodę oraz rozpuszczone drożdże
  • Wszystko razem wymieszaj do połączenia składników. Wyrabiaj ciasto w robocie lub na stolnicy min. 10 minut. Ciasto powinno być dość gęste i zwarte oraz lepkie.
  • Foremkę od keksów o wymiarach 28 x 9cm, wyłóż papierem do pieczenia
  • Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki
  • Za pomocą ostrego noża możesz naciąć skórkę surowego ciasta i oprószyć mąką żytnią
  • Chleb wstaw do piekarnika i upiecz na programie Pieczywo podstawowe / P06S.
  • Podawaj z masłem czosnkowo-ziołowym.

Masło czosnkowo-ziołowe

  • Masło doprowadź do temperatury pokojowej.
  • Czosnek obierz i drobno posiekaj dodaj do masła.
  • Liście pietruszki posiekaj i dodaj do masła.
  • Dopraw solą i całość wymieszaj.
  • Zawiń w folie spożywczą przechowuj w lodówce.

Sugestia szefa:

Jeśli nie posiadasz świeżych drożdży, to użyj drożdże suche ok. 12 g.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam