Bułeczki drożdżowe

  • Frytkownica Air Fryer
  • Program urządzenia: Bake
  • Pieczywo

Składniki:

  • Mąka pszenna 500 g
  • Świeże drożdże 25 g
  • Mleko 250 ml
  • Masło 100 g
  • Cukier 100 g
  • Sól 1 łyżeczka
  • Jajka 2 szt.
  • Ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka

Wykonanie:

  • Podgrzej mleko w garnku, dodaj masło i cukier. Mieszaj do momentu rozpuszczenia składników. Odstaw do wystygnięcia.
  • Do miski dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  • Do dużej miski dodaj mąkę, jajka, sól, ekstrakt z wanilii. Dodaj wymieszane drożdże z cukrem i mąką oraz przygotowane wcześniej mleko z masłem i cukrem.
  • Zagnieć ciasto. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na 1-2 godziny do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części i uformuj bułeczki.
  • Ułóż bułeczki w AirFryer i pozostaw na 20-30 minut, aby bułeczki podrosły.
  • Ustaw program Bake i piecz bułeczki około 12-15 minut.
  • Po ostygnięciu nadmiar bułeczek włóż do zamrażalnika.
  • Zamrożone bułki w każdej chwili możesz rozmrozić przy użyciu Programu Rozmrażanie na około 15 min.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam