Składniki:
- Mąka pszenna 500 g
- Świeże drożdże 25 g
- Mleko 250 ml
- Masło 100 g
- Cukier 100 g
- Sól 1 łyżeczka
- Jajka 2 szt.
- Ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
Wykonanie:
- Podgrzej mleko w garnku, dodaj masło i cukier. Mieszaj do momentu rozpuszczenia składników. Odstaw do wystygnięcia.
- Do miski dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Do dużej miski dodaj mąkę, jajka, sól, ekstrakt z wanilii. Dodaj wymieszane drożdże z cukrem i mąką oraz przygotowane wcześniej mleko z masłem i cukrem.
- Zagnieć ciasto. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na 1-2 godziny do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części i uformuj bułeczki.
- Ułóż bułeczki w AirFryer i pozostaw na 20-30 minut, aby bułeczki podrosły.
- Ustaw program Bake i piecz bułeczki około 12-15 minut.
- Po ostygnięciu nadmiar bułeczek włóż do zamrażalnika.
- Zamrożone bułki w każdej chwili możesz rozmrozić przy użyciu Programu Rozmrażanie na około 15 min.