Dorsz w papilocie z warzywami – danie FIT

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P02S / S02 / Gotowanie na parze + grill
  • 20 min
  • Ryby

Składniki na 4 porcje

  • Dorsz filet 4 szt.
  • Koper włoski 1/2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cebula 1/2 szt
  • Ziemniaki w łupinkach 4 szt.
  • Sól, pieprz, rozmaryn do smaku
  • Masło stołowe 2 łyżki
  • Cytryna 1/4 szt.

Wykonanie:

  • Dorsza pokrój na porcje sprawdź czy nie zawiera ości.
  • Warzywa pokrój w plastry, ziemniaki w łódeczki.
  • Zwiń papier do pieczenia w tzw. cukierek. Do środka włóż dorsza, pokrojone warzywa, oprósz solą, pieprzem, dodaj rozmaryn, masło oraz po dwa plastry cytryny.
  • Piecz w uchylonym papilocie na programie Gotowanie na parze + grill / P02S 20 min.
  • Po upieczeniu podawaj na ciepło z pieczywem.

Sugestia szefa:

Pieczenie z jednoczesnym parowaniem w niskich temperaturach, nie wysuszy ryby, szczególnie, gdy czas obróbki jest dość długi. Ten sposób przygotowania powoduje, iż samoistnie wytworzy się sos w papilocie.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam