Dorsz w papilocie z warzywami – danie FIT
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P02S / S02 / Gotowanie na parze + grill
- 20 min
- Ryby
Składniki na 4 porcje
- Dorsz filet 4 szt.
- Koper włoski 1/2 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Cebula 1/2 szt
- Ziemniaki w łupinkach 4 szt.
- Sól, pieprz, rozmaryn do smaku
- Masło stołowe 2 łyżki
- Cytryna 1/4 szt.
Wykonanie:
- Dorsza pokrój na porcje sprawdź czy nie zawiera ości.
- Warzywa pokrój w plastry, ziemniaki w łódeczki.
- Zwiń papier do pieczenia w tzw. cukierek. Do środka włóż dorsza, pokrojone warzywa, oprósz solą, pieprzem, dodaj rozmaryn, masło oraz po dwa plastry cytryny.
- Piecz w uchylonym papilocie na programie Gotowanie na parze + grill / P02S 20 min.
- Po upieczeniu podawaj na ciepło z pieczywem.
Sugestia szefa:
Pieczenie z jednoczesnym parowaniem w niskich temperaturach, nie wysuszy ryby, szczególnie, gdy czas obróbki jest dość długi. Ten sposób przygotowania powoduje, iż samoistnie wytworzy się sos w papilocie.