Fondant czekoladowy
Zobacz video
Fondant czekoladowy
Idealnie roztopiona czekolada? Dzięki programom temperaturowym HobControl Pro czekolada roztopi się bez przywierania i konieczności mieszania! Poznaj przepis Kuchnia Bułki na doskonały i rozpływający się w ustach fondant czekoladowy.
Składniki na 2 porcje:
- Dobrej jakości gorzka czekolada 150 g
- Masło bez soli 1/4 kostki
- Cukier granulowany 4 łyżki
- Ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
- Sól Szczypta
- Mąka 1 łyżka
- Jajka 2 szt.
- Cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
- Włącz program do topienia (40°C) na płycie indukcyjnej Amica.
- Do rondla włóż czekoladę i zostaw na 20 minut, aż stopi się do idealnej konsystencji.
- W miseczce wymieszaj jajka i dodaj mąkę, szczyptę soli, cukier.
- Do rondelka ze stopioną czekoladą dodaj masło i ekstrakt z wanilii.
- Czekaj do momentu, aż składniki się dobrze połączą. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj wnętrza foremek masłem.
- Masę przelej do foremek i piecz przez 8 minut w temperaturze 200°C.
- Po upieczeniu fondanty posyp cukrem pudrem.
Podanie:
Gotowe fondanty podawaj od razu, dla lepszego smaku można udekorować malinami.
Sugestia szefa:
Płyty indukcyjne Amica umożliwiają precyzyjną kontrolę temperatury, dzięki temu możesz idealnie stopić czekoladę czy klarować masło. Bez obaw, że coś przywrze do garnka czy zwarzy się.