Fondant czekoladowy

  • Płyta indukcyjna
  • Program urządzenia: Precyzyjny program do topienia (40°C)
  • Ciasta i desery
Zobacz video

Fondant czekoladowy

Idealnie roztopiona czekolada? Dzięki programom temperaturowym HobControl Pro czekolada roztopi się bez przywierania i konieczności mieszania! Poznaj przepis Kuchnia Bułki na doskonały i rozpływający się w ustach fondant czekoladowy.

Składniki na 2 porcje:

  • Dobrej jakości gorzka czekolada 150 g
  • Masło bez soli 1/4 kostki
  • Cukier granulowany 4 łyżki
  • Ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
  • Sól Szczypta
  • Mąka 1 łyżka
  • Jajka 2 szt.
  • Cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

  • Włącz program do topienia (40°C) na płycie indukcyjnej Amica.
  • Do rondla włóż czekoladę i zostaw na 20 minut, aż stopi się do idealnej konsystencji.
  • W miseczce wymieszaj jajka i dodaj mąkę, szczyptę soli, cukier.
  • Do rondelka ze stopioną czekoladą dodaj masło i ekstrakt z wanilii.
  • Czekaj do momentu, aż składniki się dobrze połączą. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj wnętrza foremek masłem.
  • Masę przelej do foremek i piecz przez 8 minut w temperaturze 200°C.
  • Po upieczeniu fondanty posyp cukrem pudrem.

Podanie:

Gotowe fondanty podawaj od razu, dla lepszego smaku można udekorować malinami.

Sugestia szefa:

Płyty indukcyjne Amica umożliwiają precyzyjną kontrolę temperatury, dzięki temu możesz idealnie stopić czekoladę czy klarować masło. Bez obaw, że coś przywrze do garnka czy zwarzy się. 

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam