Włoskie pieczywo „FOCCACIA”

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P06S / S06 / Pieczywo podstawowe
  • 60 min
  • Pieczywo

Składniki na 4 porcje

  • Mąka pszenna 1 kg
  • Sól gruboziarnista 1 łyżka
  • Woda ciepła 700 ml
  • Drożdże świeże 25-30 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Czerwona cebula 1 szt.
  • Oliwa z oliwek 100 ml
  • Rozmaryn świeży opcjonalnie do smaku

Wykonanie:

  • Brytfankę wyłóż papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszaj mąkę z połową ilości soli.
  • Ciepłą wodę wymieszaj z drożdżami.
  • Wlej zaczyn (czyli wodę z drożdżami) do miski z mąką i energicznie zagnieć ciasto.
  • Ciasto przełóż do przygotowanej brytfanki.
  • Rozgnieć czosnek na desce do krojenia, a na nim pokrój w drobne piórka czerwoną cebulę.
  • Palcami wgnieć otwory w cieście, włóż do nich pokrojoną cebulę i polej oliwą z oliwek.
  • Całość wstaw do piekarnika na program Pieczywo podstawowe / P06S

Sugestia szefa:

Na spod brytfanki nasyp sól, dzięki temu doprawisz foccacie z dołu. Posól ją również z góry, wówczas będzie miała lepszy smak. Dodając posiekany rozmaryn do ciasta uzyskasz pełniejszy aromat włoskiego pieczywa, a karmelizowana cebula sprawi, że foccacia będzie jeszcze smaczniejsza. Podawaj zaraz po wypieczeniu ze świeżym masłem. Jeśli nie posiadasz świeżych drożdży, to użyj drożdże suche ok. 12-14 g.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam