Włoskie pieczywo „FOCCACIA”
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P06S / S06 / Pieczywo podstawowe
- 60 min
- Pieczywo
Składniki na 4 porcje
- Mąka pszenna 1 kg
- Sól gruboziarnista 1 łyżka
- Woda ciepła 700 ml
- Drożdże świeże 25-30 g
- Czosnek 2 ząbki
- Czerwona cebula 1 szt.
- Oliwa z oliwek 100 ml
- Rozmaryn świeży opcjonalnie do smaku
Wykonanie:
- Brytfankę wyłóż papierem do pieczenia.
- W misce wymieszaj mąkę z połową ilości soli.
- Ciepłą wodę wymieszaj z drożdżami.
- Wlej zaczyn (czyli wodę z drożdżami) do miski z mąką i energicznie zagnieć ciasto.
- Ciasto przełóż do przygotowanej brytfanki.
- Rozgnieć czosnek na desce do krojenia, a na nim pokrój w drobne piórka czerwoną cebulę.
- Palcami wgnieć otwory w cieście, włóż do nich pokrojoną cebulę i polej oliwą z oliwek.
- Całość wstaw do piekarnika na program Pieczywo podstawowe / P06S
Sugestia szefa:
Na spod brytfanki nasyp sól, dzięki temu doprawisz foccacie z dołu. Posól ją również z góry, wówczas będzie miała lepszy smak. Dodając posiekany rozmaryn do ciasta uzyskasz pełniejszy aromat włoskiego pieczywa, a karmelizowana cebula sprawi, że foccacia będzie jeszcze smaczniejsza. Podawaj zaraz po wypieczeniu ze świeżym masłem. Jeśli nie posiadasz świeżych drożdży, to użyj drożdże suche ok. 12-14 g.