Stek z tuńczyka
- Płyta indukcyjna
-
Program urządzenia: Precyzyjny program do grillowania (200°C)
- Ryby
Zobacz video
Idealnie wysmażony stek
Idealnie wysmażony stek to możliwe ! Technologia HobControl daje ci pewność osiągnięcia odpowiednio wysokiej temperatury i dzięki temu perfekcyjnych efektów. Poznaj przepis Pauli Jagodzińskiej i Radka Nowickiego na idealnie wysmażony stek z tuńczyka
Składniki na 2 porcje:
- Brokuł 1 szt.
- Świeży tuńczyk 500 g
- Oliwa z oliwek 4 łyżki
- Czosnek 2 ząbki
- Sól i pieprz
- Syrop klonowy 2 łyżki
- Płatki chilli
Wykonanie:
- Dokładnie umyj tuńczyka i pokrój na płaty o grubości około 3 cm. Dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Włóż płaty tuńczyka do marynaty – syrop klonowy, oliwa, sól i pieprz, płatki chilli i odstaw na godzinę do lodówki.
- Włącz program do grillowania (200°C) na płycie indukcyjnej Amica i grilluj tuńczyka po 1 minucie z każdej strony, by uzyskać efekt medium-rare.
Puree z brokuła
- Podziel brokuł na mniejsze różyczki i ugotuj całość.
- Zostaw brokuł do lekkiego przestudzenia i odlej wodę.
- Zblenduj z oliwą z oliwek, czosnkiem, solą i pieprzem.
Podanie
Podawaj tuńczyka od razu po usmażeniu, układając rybę na puree z brokuła.