Stek z tuńczyka

  • Płyta indukcyjna
  • Program urządzenia: Precyzyjny program do grillowania (200°C)
  • Ryby
Zobacz video

Idealnie wysmażony stek

Idealnie wysmażony stek to możliwe ! Technologia HobControl daje ci pewność osiągnięcia odpowiednio wysokiej temperatury i dzięki temu perfekcyjnych efektów. Poznaj przepis Pauli Jagodzińskiej i Radka Nowickiego na idealnie wysmażony stek z tuńczyka

Składniki na 2 porcje:

  • Brokuł 1 szt.
  • Świeży tuńczyk 500 g
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól i pieprz
  • Syrop klonowy 2 łyżki
  • Płatki chilli

Wykonanie:

  • Dokładnie umyj tuńczyka i pokrój na płaty o grubości około 3 cm. Dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  • Włóż płaty tuńczyka do marynaty – syrop klonowy, oliwa, sól i pieprz, płatki chilli i odstaw na godzinę do lodówki.
  • Włącz program do grillowania (200°C) na płycie indukcyjnej Amica i grilluj tuńczyka po 1 minucie z każdej strony, by uzyskać efekt medium-rare.

Puree z brokuła

  • Podziel brokuł na mniejsze różyczki i ugotuj całość.
  • Zostaw brokuł do lekkiego przestudzenia i odlej wodę.
  • Zblenduj z oliwą z oliwek, czosnkiem, solą i pieprzem.

Podanie

Podawaj tuńczyka od razu po usmażeniu, układając rybę na puree z brokuła.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam