Muffinki z borówkami lub jagodami

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P06S / S06 / Pieczywo podstawowe
  • 60 min
  • Ciasta i desery

Składniki na 8 porcji

Muffinki

  • Mąka tortowa 350 g
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • Soda oczyszczona 5 g
  • Jajka 2 szt.
  • Cukier 100 g
  • Śmietana kwaśna 18% 150 g
  • Olej rzepakowy 60 g
  • Sok z cytryny 30 g
  • Borówki / jagody 200 g

Kruszonka

  • Mąka pszenna 60 g
  • Cukier 40 g
  • Masło 50 g

Wykonanie:

Kruszonka

  • Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj masło, wymieszaj, a następnie zagnieć.
  • Kruszonkę przełóż do innego naczynia i odstaw do lodówki.

Muffinki

  • Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami.
  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem i sodą.
  • Jajka połącz z cukrem, śmietaną, olejem oraz sokiem z cytryny.
  • Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj delikatnie łyżką tylko do połączenia (możesz użyć miksera na najniższych obrotach).
  • Na końcu dodaj borówki i ponownie mieszaj.
  • Ciasto wyłóż do 2/3 wysokości foremek i posyp na wierzch kruszonką.
  • Muffinki piecz w piekarniku ustawionym na program Pieczywo podstawowe / P06S.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam