Muffinki z borówkami lub jagodami
Składniki na 8 porcji
Muffinki
- Mąka tortowa 350 g
- Proszek do pieczenia 10 g
- Soda oczyszczona 5 g
- Jajka 2 szt.
- Cukier 100 g
- Śmietana kwaśna 18% 150 g
- Olej rzepakowy 60 g
- Sok z cytryny 30 g
- Borówki / jagody 200 g
Kruszonka
- Mąka pszenna 60 g
- Cukier 40 g
- Masło 50 g
Wykonanie:
Kruszonka
- Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj masło, wymieszaj, a następnie zagnieć.
- Kruszonkę przełóż do innego naczynia i odstaw do lodówki.
Muffinki
- Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami.
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem i sodą.
- Jajka połącz z cukrem, śmietaną, olejem oraz sokiem z cytryny.
- Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj delikatnie łyżką tylko do połączenia (możesz użyć miksera na najniższych obrotach).
- Na końcu dodaj borówki i ponownie mieszaj.
- Ciasto wyłóż do 2/3 wysokości foremek i posyp na wierzch kruszonką.
- Muffinki piecz w piekarniku ustawionym na program Pieczywo podstawowe / P06S.