Gulasz wieprzowy z ciemnym piwem
Zobacz video
Gulasz z piwem bez pilnowania
Duszenie bez pilnowania? To możliwe dzięki programom temperaturowym HobControl Pro®! Zaskocz znajomych niecodziennym smakiem i potrawą, która wyjdzie zawsze doskonale na płycie indukcyjnej Amica. Zainspiruj się przepisem Piotra Czechowskiego na gulasz wieprzowy w ciemnym piwie.
Składniki na 2 porcje:
Gulasz
- Wieprzowina 500 g
- najlepiej karkówka lub łopatka
- Ciemne piwo 1 szt.
- Olej rzepakowy 3 łyżki
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 3 ząbki
- Papryczka chilli 1 szt.
- Bulion warzywny lub wołowy ½ l
- Sos sojowy
- Sos Worcestershire
- Ocet jabłkowy
- Papryka słodka
- Miód
- Sól i pieprz
- Mąka pszenna
- Czerwona papryka 2 szt.
- Śmietana 18%
- Natka pietruszki
Ziemniaki
- Ziemniaki 1 kg
- Masło 1 łyżka
- Sól
Wykonanie:
- Umyj mięso i pokrój w drobną kostkę, dopraw delikatnie solą i pieprzem.
- Aby przygotować marynatę wlej do miski sos sojowy, wsyp paprykę słodką. Mięso marynuj około 30 minut.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek i papryczkę chilli.
- Włącz program do grillowania (200°C) na płycie indukcyjnej Amica.
- Rozgrzej garnek i dodaj oliwę z oliwek.
- Podsmaż przez 1 minutę cebulę, czosnek i papryczkę chili. Dodaj mięso i smaż dalej.
- Całość zalej bulionem oraz połową piwa ciemnego.
- Włącz program gotowanie „na wolnym ogniu” (90°C) na płycie indukcyjnej Amica.
- Dodaj pokrojoną paprykę.
- Gulasz dopraw sosem wostercestershire, miodem, octem, solą oraz pieprzem.
- Dodaj zawiesinę powstałą z mąki i wody, tak aby zagęścić gulasz.
- Przykryj garnek i gotuj, do miękkości mięsa – około 2h.
Podanie:
Podawaj z tłuczonymi ziemniakami z masłem i solą oraz udekoruj natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Sugestia szefa:
Wersja z ciemnym piwem smakuje znacznie lepiej. Nie zastępuj go zwykłym piwem.