Burger z halloumi
Zobacz video
Idealnie wysmażony burger halloumi
Dzięki technologii HobControl Pro Twój vege burger będzie zawsze idealnie wysmażony! Przekonaj się i wypróbuj przepis Olgi Lipczyńskiej na perfekcyjnie wysmażone halloumi. Dzięki precyzyjnemu programowi do grillowania 200°C zrobisz to po mistrzowsku!
Składniki na 2 porcje:
Ser halloumi
- Ser halloumi pokrojony na plastry 200 g
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
Burger
- Bułki do burgerów 2 szt.
- Sałata 4 liście
- Pomidor 2 szt.
- Czerwona cebula 1 szt.
- Kiszone ogórki 2 szt.
- Jogurt grecki 1 kubek
Marynata
- Oliwa z oliwek 2 łyżki
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Suszone oregano lub 1 łyżeczka
- tymianek
- Sól i pieprz szczypta
Wykonanie:
- W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, suszone oregano lub tymianek oraz czarny pieprz, aby stworzyć marynatę.
- Pokrój halloumi w plastry i zanurz w marynacie. Pozwól halloumi marynować się przez około 15-20 minut.
- Włącz program do grillowania (200°C) na płycie indukcyjnej Amica i grilluj halloumi z marynatą. Smaż przez około minutę (30 sekund z każdej strony), aż staną się złocisto-brązowe.
- W tym czasie zrób sos tzatziki. W tym celu zmieszaj jogurt grecki, oliwę z oliwek, sól, pieprz.
- Podpraż na patelni na programie do grillowania (200°C) bułki do burgerów po 1 minucie na każdą stronę.
- Jak składać burgera? Dodaj sos tzatziki na wewnętrzną część bułki. Umieść liście sałaty na dolną połowę każdej bułki. Na to połóż czerwoną cebulę, plastry pomidorów, kiszone ogórki oraz smażone plastry sera halloumi. Umieść górną połowę bułki na serze halloumi i delikatnie dociskaj.
Podanie:
Podawaj burgery z serem halloumi od razu, gdy ser jest ciepły i roztopiony.
Sugestia szefa:
Tzatziki możesz zastąpić prostym, ale klasycznym sosem – musztarda, ketchup lub czosnek i jogurt naturalny.