Wolno gotowana karkówka w sosie własnym „demi glace”

  • Program parowy P08S / S08 / Grill + pieczenie z parą
  • 110 min
  • Danie mięsne
  • Śniadanie

Składniki na 4 porcje

  • Karkówka 1 szt. ok. 1,5 kg
  • Mix przypraw (sól, pieprz czarny liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn) 2 łyżki stołowe
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
  • Masło 2 łyżki stołowe
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Marchewka 2 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Seler 1/2 szt.
  • Woda 0,5 litra
  • Mąka pszenna 1 łyżka stołowa
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • Masło 2 łyżki
  • Czerwone wino półsłodkie, opcjonalnie 1 szklanka

Wykonanie:

  • Mięso zamarynuj w miksie przypraw i oliwie. Rekomendujemy świeży rozmaryn i świeży tarty czosnek. Oprósz mąką odstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny. 
  • Warzywa, obierz i pokrój w kawałki, przypraw do smaku solą, pieprzem dodaj ziele angielskie.
  • Przełóż warzywa na brytfankę, dodaj łyżkę masła na gorę, połóż mięso i piecz na programie Grill + pieczenie z parą / P08S. Po 30 minutach dodaj do brytfanny pół litra wody i koncentrat pomidorowy. Zamknij piekarnik i kontynuuj pieczenie.
  • Po upieczeniu przełóż mięso na talerz. Sos przecedź przez sito do garnka, gotuj - redukuj na małym ogniu przez 20 min. Zdejmij z ognia, dodaj jedną łyżkę zimnego masła i energicznie wymieszaj.

Sugestia szefa:

Pieczenie z jednoczesnym parowaniem spowoduje karmelizacje mięsa oraz warzyw. Podlanie szklanką czerwonego wina na początku pieczenia uszlachetni sos nadając mu pełnie smaku. Pamiętaj, aby odparowywać sos powoli i na końcu dodać zimne masło, otrzymamy wówczas idealną konsystencję.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam