Wolno gotowana karkówka w sosie własnym „demi glace”
Składniki na 4 porcje
- Karkówka 1 szt. ok. 1,5 kg
- Mix przypraw (sól, pieprz czarny liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn) 2 łyżki stołowe
- Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
- Masło 2 łyżki stołowe
- Cebula 2 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Marchewka 2 szt.
- Pietruszka 2 szt.
- Seler 1/2 szt.
- Woda 0,5 litra
- Mąka pszenna 1 łyżka stołowa
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- Masło 2 łyżki
- Czerwone wino półsłodkie, opcjonalnie 1 szklanka
Wykonanie:
- Mięso zamarynuj w miksie przypraw i oliwie. Rekomendujemy świeży rozmaryn i świeży tarty czosnek. Oprósz mąką odstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.
- Warzywa, obierz i pokrój w kawałki, przypraw do smaku solą, pieprzem dodaj ziele angielskie.
- Przełóż warzywa na brytfankę, dodaj łyżkę masła na gorę, połóż mięso i piecz na programie Grill + pieczenie z parą / P08S. Po 30 minutach dodaj do brytfanny pół litra wody i koncentrat pomidorowy. Zamknij piekarnik i kontynuuj pieczenie.
- Po upieczeniu przełóż mięso na talerz. Sos przecedź przez sito do garnka, gotuj - redukuj na małym ogniu przez 20 min. Zdejmij z ognia, dodaj jedną łyżkę zimnego masła i energicznie wymieszaj.
Sugestia szefa:
Pieczenie z jednoczesnym parowaniem spowoduje karmelizacje mięsa oraz warzyw. Podlanie szklanką czerwonego wina na początku pieczenia uszlachetni sos nadając mu pełnie smaku. Pamiętaj, aby odparowywać sos powoli i na końcu dodać zimne masło, otrzymamy wówczas idealną konsystencję.