Prażona kasza gryczana z grzybami i cebulą

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
  • 40 min
  • Danie wege
  • Danie wegańskie

Składniki na 4 porcje

  • Cebula czerwona 2 szt.
  • Papryka 1 szt.
  • Masło 2 łyżki
  • Curry sucha przyprawa 1 łyżka
  • Kasza gryczana 500g
  • Ryż biały 500 g
  • Woda 1 litr
  • Papryka słodka 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Cebulę pokrój na drobną kostkę, pieczarki na ćwiartki.
  • Podsmaż na maśle z odrobiną soli i pieprzu.
  • Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Dodaj kaszę, wymieszaj, wlej wodę i przypraw do smaku.
  • Paruj na programie Gotowanie na parze / P01S przez 40 min.
  • Udekoruj ulubionym ziołem - pietruszką, tymiankiem lub majerankiem.

Sugestia szefa:

Podczas smażenia cebuli delikatnie ją skarmelizuj na złoty kolor. Cebula smażona wnosi nam słodycz oraz smak do potrawy. Uwaga - mocno skarmelizowana cebula może spowodować pojawienie się goryczki w daniu.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam