Prażona kasza gryczana z grzybami i cebulą
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
- 40 min
- Danie wege
- Danie wegańskie
Składniki na 4 porcje
- Cebula czerwona 2 szt.
- Papryka 1 szt.
- Masło 2 łyżki
- Curry sucha przyprawa 1 łyżka
- Kasza gryczana 500g
- Ryż biały 500 g
- Woda 1 litr
- Papryka słodka 1 łyżka
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Cebulę pokrój na drobną kostkę, pieczarki na ćwiartki.
- Podsmaż na maśle z odrobiną soli i pieprzu.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Dodaj kaszę, wymieszaj, wlej wodę i przypraw do smaku.
- Paruj na programie Gotowanie na parze / P01S przez 40 min.
- Udekoruj ulubionym ziołem - pietruszką, tymiankiem lub majerankiem.
Sugestia szefa:
Podczas smażenia cebuli delikatnie ją skarmelizuj na złoty kolor. Cebula smażona wnosi nam słodycz oraz smak do potrawy. Uwaga - mocno skarmelizowana cebula może spowodować pojawienie się goryczki w daniu.