Pomidorówka w 30 min
Zobacz video
Pomidorówka w 30 minut
Poznaj przepis na szybką i przepyszną zupę pomidorową autorstwa Juliette in Wonderland! Bez kipienia! Wszystko dzięki precyzyjnemu programowi temperaturowemu, który zadba nie tylko o idealny efekt potrawy, ale również aby na pewno nic nie wykipiało. Wypróbuj w swojej kuchni!
Składniki na 2 porcje:
- Dojrzałe pomidory, obrane i 1 kg
- pokrojone na ćwiartki
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Oliwa z oliwek 2 łyżki
- Suszona bazylia 1 łyżeczka
- Suszone oregano 1 łyżeczka
- Cukier 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Wywar warzywny 4 szklanki
- Świeże liście bazylii do dekoracji
Wykonanie:
- Włącz program do gotowania „na wolnym ogniu” (90°) na płycie indukcyjnej Amica.
- Do rozgrzanego garnka dodaj oliwę z oliwek, posiekaną cebulę, czosnek i smaż, aż cebula zrobi się szklista, a czosnek uwolni swój aromat.
- Dodaj pomidory, suszoną bazylię, suszone oregano, cukier, sól i pieprz.
- Gotuj przez około 10-15 minut, aż pomidory zmiękną i puszczą sok.
- Wlej wywar warzywny i gotuj przez kolejne 10 minut, aby smaki się połączyły.
- Zupę odstaw do ostygnięcia, a następnie zblenduj na gładką masę.
Podanie
Podawaj gorącą zupę pomidorową, udekorowaną świeżymi liśćmi bazylii.