Pulpety z sosem śmietanowym

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P08S / S08 / Grill + pieczenie z parą
  • 110 min
  • Danie mięsne

Składniki na 4 porcje

  • Mięso wieprzowe 500 g
  • Pietruszka (suszona) 2 łyżki
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Masło 3 łyżki
  • Bułka tarta 30 g
  • Śmietana 250 ml
  • Sól, pieprz, koperek do smaku

Wykonanie:

  • Posiekaj cebulę oraz czosnek.
  • W misce wymieszaj mięso z posiekaną cebula, czosnkiem, pietruszką. Dopraw solą oraz pieprzem.
  • Uformuj małe kulki z mięsa i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dolej ok. 150 ml wody.
  • Piecz w programie Grill + pieczenie z parą / P08S
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj śmietanę oraz powstały wywar z naczynia. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu
  • przez ok. 10 min.
  • Na koniec dodaj świeżego koperku, przełóż pulpety i podgrzej.

Sugestia szefa:

Dania jednogarnkowe to oszczędność czasu. Idealnie pasują na lunch z dodatkiem ziemniaków.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam