Pulpety z sosem śmietanowym
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P08S / S08 / Grill + pieczenie z parą
- 110 min
- Danie mięsne
Składniki na 4 porcje
- Mięso wieprzowe 500 g
- Pietruszka (suszona) 2 łyżki
- Cebula 2 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Masło 3 łyżki
- Bułka tarta 30 g
- Śmietana 250 ml
- Sól, pieprz, koperek do smaku
Wykonanie:
- Posiekaj cebulę oraz czosnek.
- W misce wymieszaj mięso z posiekaną cebula, czosnkiem, pietruszką. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Uformuj małe kulki z mięsa i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dolej ok. 150 ml wody.
- Piecz w programie Grill + pieczenie z parą / P08S
- Masło rozpuść na patelni, dodaj śmietanę oraz powstały wywar z naczynia. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu
- przez ok. 10 min.
- Na koniec dodaj świeżego koperku, przełóż pulpety i podgrzej.
Sugestia szefa:
Dania jednogarnkowe to oszczędność czasu. Idealnie pasują na lunch z dodatkiem ziemniaków.