Tradycyjne ciasto drożdżowe z owocami i lukrem
Zobacz video
Przepis: Ciasto drożdżowe na parze
Drożdżowe ciasto jak u babci, albo nawet jeszcze lepsze. Wyrośnięte, puszyste, pachnące – pewnie nie doczeka momentu, aż całkiem wystygnie, bo zostanie od razu pożarte ;) Zobacz, w jakiś sposób Karol Paciorek przygotował je na parze. I uwierz, że z piekarnikiem parowym Amica Ty również upieczesz przepyszne drożdżowe ciasto – nawet, jeśli nie czujesz się specjalistą w dziedzinie pieczenia.
Blaszka 40 x 30 cm
Ciasto
- Mleko 3,2 % 330 ml
- Cukier kryształ 200 g
- Drożdże świeże 40 g
- Mąka pszenna typ 550 780 g
- Jajka 3 szt.
- Masło 82% 130 g
- Sól 3 g
- Śliwki 500 g
Kruszonka
- Mąka pszenna 100 g
- Cukier 50 g
- Masło 50 g
Lukier
- Cukier puder 160 g
- Sok z cytryny do konsystencji
Wykonanie:
Kruszonka
- Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj masło, wymieszaj, a następnie zagnieć.
- Kruszonkę przełóż do innego naczynia i odstaw.
Lukier
- Przesiany przez sitko cukier puder wsyp do miski. Dolej sok z cytryny i za pomocą łyżki bardzo dokładnie utrzyj, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Ciasto drożdżowe
- Mąkę przesiej dwukrotnie.
- Do ciepłego mleka dodaj drożdże oraz cały cukier
- Dodawaj mąkę do konsystencji ciasta naleśnikowego , odstaw na chwilę
- W tym czasie przygotuj kruszonkę – wsyp do miski mąkę i cukier, dodaj masło, wymieszaj, a następnie zagnieć. Kruszonkę przełóż do innego naczynia i odstaw.
- Śliwki pokrój na pół , pozbywając się pestki i odstaw na później.
- Gotowy rozczyn połącz z pozostałą częścią, mąki jajkami tworząc kleiste ciasto. Pod koniec mieszania dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj,
- Ciasto wyrabiaj w robocie kuchennym lub ręcznie prze około 10 minut.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Owoce ułóż równomiernie na cieście i posyp kruszonką.
- Piecz w piekarniku ustawionym na program Pieczywo podstawowe / P06S
- Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto polej lukrem.
Sugestia szefa:
Do ciasta możesz użyć ulubionych owoców zarówno świeżych jak i mrożonych, idealnie pasują kwaśne owoce takie jak rabarbar lub wiśnie.