Tradycyjne ciasto drożdżowe z owocami i lukrem

  • Program parowy P06S / S06 / Pieczywo podstawowe
  • 60 min
  • Ciasta i desery
  • Podwieczorek

Blaszka 40 x 30 cm

Ciasto

  • Mleko 3,2 % 330 ml
  • Cukier kryształ 200 g
  • Drożdże świeże 40 g
  • Mąka pszenna typ 550 780 g
  • Jajka 3 szt.
  • Masło 82% 130 g
  • Sól 3 g
  • Śliwki 500 g

Kruszonka

  • Mąka pszenna 100 g
  • Cukier 50 g
  • Masło 50 g

Lukier

  • Cukier puder 160 g
  • Sok z cytryny do konsystencji

Wykonanie:

Kruszonka

  • Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj masło, wymieszaj, a następnie zagnieć.
  • Kruszonkę przełóż do innego naczynia i odstaw.

Lukier

  • Przesiany przez sitko cukier puder wsyp do miski. Dolej sok z cytryny i za pomocą łyżki bardzo dokładnie utrzyj, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.

Ciasto drożdżowe

  • Mąkę przesiej dwukrotnie.
  • Do ciepłego mleka dodaj drożdże oraz cały cukier
  • Dodawaj mąkę do konsystencji ciasta naleśnikowego , odstaw na chwilę
  • W tym czasie przygotuj kruszonkę – wsyp do miski mąkę i cukier, dodaj masło, wymieszaj, a następnie zagnieć. Kruszonkę przełóż do innego naczynia i odstaw.
  • Śliwki pokrój na pół , pozbywając się pestki i odstaw na później.
  • Gotowy rozczyn połącz z pozostałą częścią, mąki jajkami tworząc kleiste ciasto. Pod koniec mieszania dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj,
  • Ciasto wyrabiaj w robocie kuchennym lub ręcznie prze około 10 minut.
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Owoce ułóż równomiernie na cieście i posyp kruszonką.
  • Piecz w piekarniku ustawionym na program Pieczywo podstawowe / P06S
  • Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto polej lukrem.

Sugestia szefa:

Do ciasta możesz użyć ulubionych owoców zarówno świeżych jak i mrożonych, idealnie pasują kwaśne owoce takie jak rabarbar lub wiśnie. 

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam