Składniki na 12 porcji:
Foremka 26 cm
Masa serowa
- Twaróg mielony kremowy 1 kg
- Cukier puder 240 g
- Laska wanilii 1 szt.
- Skrobia kukurydziana lub ziemniaczana 40g
- Jajka 5 szt.
- Śmietanka słodka 36%
- Śmietana kwaśna 18%
Spód
- Ciasteczka pełnoziarniste 200 g
- Masło 82% 100 g
Polewa
- Śmietana kwaśna 18% 150 g
- Śmietanka słodka 36% 50 ml
- Cukier puder 60 g
Wykonanie:
Spód
- Foremkę do sernika (26 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasteczka pokrusz drobno na „ piasek ”, zalej ciepłym rozpuszczonym masłem i wymieszaj.
- Następnie przełóż na spód foremki, tworząc równomierną masę.Następnie przełóż na spód foremki, tworząc równomierną masę.Następnie przełóż na spód foremki, tworząc równomierną masę.Następnie przełóż na spód foremki, tworząc równomierną masę.
Polewa
- Wszystkie składniki polewy wymieszaj ze sobą.
Masa serowa
- Do dużej miski włóż twaróg i za pomocą packi silikonowej dokładnie go rozmieszaj.
- Wsyp cukier puder, ziarenka z laski wanilii i skrobię, masę wymieszaj, a następnie dodaj jajka jedno po drugim.
- Pod koniec mieszania wlej śmietankę i śmietanę. Całość ponownie wymieszaj.
- Masę serową przelej do foremki.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w programie Pieczenie z parą / P09S przez 70 minut.
- Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika, gorący oblej polewą i odstaw do wystygnięcia.
- Sernik o temperaturze pokojowej wstaw do lodówki na 12 godzin
Sugestia szefa:
Po przygotowaniu masy serowej odstaw ją w chłodne miejsce na około 3 godziny, aby pozbyć się powietrza. Laskę wanilii możesz zastąpić 1 łyżeczką naturalnego ekstraktu lub opakowaniem ok 8-12 g cukru z prawdziwą wanilią.