Sernik nowojorski na kruchym spodzie

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P09S / S09 / Pieczenie z parą
  • 70 min
  • Ciasta i desery
  • Produkt bezglutenowy
  • Alergeny: jaja, orzechy

Składniki na 12 porcji:

Foremka 26 cm

Masa serowa

  • Twaróg mielony kremowy 1 kg
  • Cukier puder 240 g
  • Laska wanilii 1 szt.
  • Skrobia kukurydziana lub ziemniaczana 40g
  • Jajka 5 szt.
  • Śmietanka słodka 36%
  • Śmietana kwaśna 18%

Spód

  • Ciasteczka pełnoziarniste 200 g
  • Masło 82% 100 g

Polewa

  • Śmietana kwaśna 18% 150 g
  • Śmietanka słodka 36% 50 ml
  • Cukier puder 60 g

Wykonanie:

Spód

  • Foremkę do sernika (26 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka pokrusz drobno na „ piasek ”, zalej ciepłym rozpuszczonym masłem i wymieszaj.
  • Następnie przełóż na spód foremki, tworząc równomierną masę.Następnie przełóż na spód foremki, tworząc równomierną masę.Następnie przełóż na spód foremki, tworząc równomierną masę.Następnie przełóż na spód foremki, tworząc równomierną masę.

Polewa

  • Wszystkie składniki polewy wymieszaj ze sobą.
 

Masa serowa

  • Do dużej miski włóż twaróg i za pomocą packi silikonowej dokładnie go rozmieszaj.
  • Wsyp cukier puder, ziarenka z laski wanilii i skrobię, masę wymieszaj, a następnie dodaj jajka jedno po drugim.
  • Pod koniec mieszania wlej śmietankę i śmietanę. Całość ponownie wymieszaj.
  • Masę serową przelej do foremki.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w programie Pieczenie z parą / P09S przez 70 minut.
  • Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika, gorący oblej polewą i odstaw do wystygnięcia.
  • Sernik o temperaturze pokojowej wstaw do lodówki na 12 godzin

 

Sugestia szefa:

Po przygotowaniu masy serowej odstaw ją w chłodne miejsce na około 3 godziny, aby pozbyć się powietrza. Laskę wanilii możesz zastąpić 1 łyżeczką naturalnego ekstraktu lub opakowaniem ok 8-12 g cukru z prawdziwą wanilią.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam