Jabłka z rodzynkami z „Weki”

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P03S / S03 / Odgrzewanie i pasteryzacja
  • 25 min
  • Przetwory domowe

Składniki na 4 porcje

  • Jabłka kwaśne twarde 6 szt.
  • Rodzynki 3 łyżki
  • Cynamon 1/2 łyżeczki
  • Cytryna 1/2 szt.
  • Ocet jabłkowy opcjonalnie do smaku
  • Cukier biały 5 łyżek
  • Masło 2 łyżki

Wykonanie:

  • Jabłka obierz i pokrój w małą kosteczkę, skrop sokiem z cytryny.
  • Namocz rodzynki w ciepłej wodzie.
  • Na patelni usmaż połowę jabłek na maśle, dodając cynamon oraz cukier. Po ok. 10 min dodaj drugą połowę jabłek i gotuj ok. 5 minut.
  • Przełóż całość do słoików szczelnie zakręć i pasteryzuj w programie Odgrzewanie i pasteryzacja / P03S

Sugestia szefa:

Parowanie słoików w piekarniku zabezpiecza przetwory na długi czas. Kwaśne produkty będą miały termin przydatności nawet do jednego roku.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam