Jabłka z rodzynkami z „Weki”
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P03S / S03 / Odgrzewanie i pasteryzacja
- 25 min
- Przetwory domowe
Składniki na 4 porcje
- Jabłka kwaśne twarde 6 szt.
- Rodzynki 3 łyżki
- Cynamon 1/2 łyżeczki
- Cytryna 1/2 szt.
- Ocet jabłkowy opcjonalnie do smaku
- Cukier biały 5 łyżek
- Masło 2 łyżki
Wykonanie:
- Jabłka obierz i pokrój w małą kosteczkę, skrop sokiem z cytryny.
- Namocz rodzynki w ciepłej wodzie.
- Na patelni usmaż połowę jabłek na maśle, dodając cynamon oraz cukier. Po ok. 10 min dodaj drugą połowę jabłek i gotuj ok. 5 minut.
- Przełóż całość do słoików szczelnie zakręć i pasteryzuj w programie Odgrzewanie i pasteryzacja / P03S
Sugestia szefa:
Parowanie słoików w piekarniku zabezpiecza przetwory na długi czas. Kwaśne produkty będą miały termin przydatności nawet do jednego roku.