Wege Ramen

  • Płyta indukcyjna
  • Program urządzenia: Precyzyjny program do gotowania „na wolnym ogniu” (90°C)
  • Danie wege
Zobacz video

Vege Ramen bez kipienia

Koniec z kipiącym bulionem na Twojej płycie! Inteligentny algorytm precyzyjnie dobiera moc grzania do wielkości garnka i wsadu, żeby nie trzeba było martwić się tym, że potrawa wykipi. Płyta indukcyjna z technologią HobControl ma funkcję gotowania „na wolnym ogniu” czyli pod pełną kontrolą, bez twojego udziału. Zainspiruj się przepisem na wege ramen Pauli Jagodzińskiej i Radka Nowickiego i wypróbuj go w swojej kuchni!

Składniki na 2 porcje:

  • Woda 1,5 l
  • Grzyby Shitake 60 g
  • Pasta miso 1 łyżka
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Sos mirin 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz i płatki chilli szczypta
  • Nori 50 g (jedna mała paczka)
  • Makaron azjatycki – np. noodles
  • Tofu 50 g
  • Olej sezamowy 2 łyżki
  • Marchewka 30 g
  • Imbir piklowany 70 g
  • Szczypiorek 10 g
  • Pak choi 2 liście
  • Kiełki fasoli garść
  • Sezam do dekoracji

Wykonanie:

  • Zagotuj wodę i sparz grzybki Shitake.
  • Włącz program do gotowania „na wolnym ogniu” (90°C) na płycie indukcyjnej Amica.
  • Do garnka wlej gorącą wodę, sparzone grzybki, dodaj pastę miso, sos sojowy, olej sezamowy i sos mirin.
  • Całość gotuj na „wolnym ogniu” przez 25 minut.
  • W miseczce ułóż ugotowany makaron, dodaj pokrojone tofu, nori, marchewkę.
  • Dodaj liście pak choi, kiełki fasoli, pokrojony szczypiorek, imbir.
  • Dodaj do smaku przyprawy - pieprz, płatki chili, sól.
  • Całość zalej przygotowanym bulionem.

Podanie:

Wege ramen udekoruj czarnym sezamem.

Sugestia szefa:

Ugotowane jajko doskonale sprawdza się jako wkładka do ramenu.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam