Wege Ramen
Zobacz video
Vege Ramen bez kipienia
Koniec z kipiącym bulionem na Twojej płycie! Inteligentny algorytm precyzyjnie dobiera moc grzania do wielkości garnka i wsadu, żeby nie trzeba było martwić się tym, że potrawa wykipi. Płyta indukcyjna z technologią HobControl ma funkcję gotowania „na wolnym ogniu” czyli pod pełną kontrolą, bez twojego udziału. Zainspiruj się przepisem na wege ramen Pauli Jagodzińskiej i Radka Nowickiego i wypróbuj go w swojej kuchni!
Składniki na 2 porcje:
- Woda 1,5 l
- Grzyby Shitake 60 g
- Pasta miso 1 łyżka
- Sos sojowy 1 łyżka
- Sos mirin 1 łyżeczka
- Sól, pieprz i płatki chilli szczypta
- Nori 50 g (jedna mała paczka)
- Makaron azjatycki – np. noodles
- Tofu 50 g
- Olej sezamowy 2 łyżki
- Marchewka 30 g
- Imbir piklowany 70 g
- Szczypiorek 10 g
- Pak choi 2 liście
- Kiełki fasoli garść
- Sezam do dekoracji
Wykonanie:
- Zagotuj wodę i sparz grzybki Shitake.
- Włącz program do gotowania „na wolnym ogniu” (90°C) na płycie indukcyjnej Amica.
- Do garnka wlej gorącą wodę, sparzone grzybki, dodaj pastę miso, sos sojowy, olej sezamowy i sos mirin.
- Całość gotuj na „wolnym ogniu” przez 25 minut.
- W miseczce ułóż ugotowany makaron, dodaj pokrojone tofu, nori, marchewkę.
- Dodaj liście pak choi, kiełki fasoli, pokrojony szczypiorek, imbir.
- Dodaj do smaku przyprawy - pieprz, płatki chili, sól.
- Całość zalej przygotowanym bulionem.
Podanie:
Wege ramen udekoruj czarnym sezamem.
Sugestia szefa:
Ugotowane jajko doskonale sprawdza się jako wkładka do ramenu.