Chałka z kruszonką
Składniki na 8 porcji
Kruszonka
- Mąka pszenna 60 g
- Cukier 40 g
- Masło 50 g
Chałka
- Jajka 2 szt.
- Żółtka 2 szt.
- Masło, pokrojone na kawałki 100 g
- Cukier 50 g
- Drożdże świeże 40 g
- Mleko 150 g
- Mąka pszenna 500 g
- Sól 5 g
Wykonanie:
Kruszonka
- Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj masło, wymieszaj, a następnie zagnieć.
- Kruszonkę przełóż do innego naczynia i odstaw w chłodne miejsce.
Chałka
- Do miski wbij 1 jajko, dodaj żółtka, masło, cukier, drożdże i mleko. Wymieszaj składniki i odstaw do wyrośnięcia.
- Dodaj mąkę, sól, ciasto wyrób i pozostaw w naczyniu na około 30 minut.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podziel na 2 części.
- Z pierwszej części uformuj trzy równe wałki o długości 20 cm, następnie zapleść z nich warkocz, który przełóż na przygotowaną wcześniej blachę.
- Czynności powtórz dla drugiej części ciasta.
- Chałki ułóż na jednej blasze z zachowaniem odstępu.
- Wstaw do piekarnika na program Pieczywo podstawowe / P06S
- Chałki posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posyp kruszonką, na 15 min przed końcem programu.
Sugestia szefa:
Chałki podawaj na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem masła lub konfitury. Jeśli nie posiadasz świeżych drożdży, to użyj drożdże suche ok. 18,5g.