Chałka z kruszonką

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P06S / S06 / Pieczywo podstawowe
  • 60 min
  • Pieczywo

Składniki na 8 porcji

Kruszonka

  • Mąka pszenna 60 g
  • Cukier 40 g
  • Masło 50 g

Chałka

  • Jajka 2 szt.
  • Żółtka 2 szt.
  • Masło, pokrojone na kawałki 100 g
  • Cukier 50 g
  • Drożdże świeże 40 g
  • Mleko 150 g
  • Mąka pszenna 500 g
  • Sól 5 g

Wykonanie:

Kruszonka

  • Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj masło, wymieszaj, a następnie zagnieć.
  • Kruszonkę przełóż do innego naczynia i odstaw w chłodne miejsce.

Chałka

  • Do miski wbij 1 jajko, dodaj żółtka, masło, cukier, drożdże i mleko. Wymieszaj składniki i odstaw do wyrośnięcia.
  • Dodaj mąkę, sól, ciasto wyrób i pozostaw w naczyniu na około 30 minut.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podziel na 2 części.
  • Z pierwszej części uformuj trzy równe wałki o długości 20 cm, następnie zapleść z nich warkocz, który przełóż na przygotowaną wcześniej blachę.
  • Czynności powtórz dla drugiej części ciasta.
  • Chałki ułóż na jednej blasze z zachowaniem odstępu.
  • Wstaw do piekarnika na program Pieczywo podstawowe / P06S
  • Chałki posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posyp kruszonką, na 15 min przed końcem programu.

Sugestia szefa:

Chałki podawaj na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem masła lub konfitury. Jeśli nie posiadasz świeżych drożdży, to użyj drożdże suche ok. 18,5g.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam