Świąteczny kapuśniak z grzybami
Zobacz video
Świąteczny kapuśniak z grzybami
Oryginalny pomysł na świąteczną zupę? Kapuśniak z grzybami autorstwa Moniki Mrozowskiej! Płyta indukcyjna Amica z technologią HobControl® ma program temperaturowy do gotowania „na wolnym ogniu” (90°C) czyli pod pełną kontrolą, bez twojego udziału. Nie musisz się martwić tym, że potrawa wykipi! Płyta indukcyjna Amica to gwarancja spokojnych i pysznych świąt.
Składniki na 4 porcje:
- Kiszona kapusta 650 g
- Gotowane ziemniaki 500 g
- Duża marchewka 1 szt.
- Duża pietruszka 1 szt.
- Cebula 1 szt.
- Tofu 1 opakowanie (ok. 180 g)
- Suszone pomidory z zalewy 6 szt.
- Zalewa z pomidorów suszonych 4 łyżki
- Sos sojowy 2 łyżki
- Ostra papryka 1/3 łyżeczki
- Liście laurowe 2 szt.
- Ziele angielskie 3 ziarenka
- Kmin rzymski 1/2 łyżeczki
- Woda 1 l
Wykonanie:
- Cebulę i tofu pokrój w drobną kostkę.
- Posiekaj kapustę kiszoną.
- Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce.
- Do garnka wlej zalewę olejową z suszonych pomidorów.
- Dodaj cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz kmin rzymski.
- Włącz program „do duszenia” (70°C) na płycie indukcyjnej Amica.
- Dodaj pokrojone suszone pomidory, pokrojone tofu, poszatkowaną kapustę kiszoną oraz resztę przypraw – sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, suszoną paprykę.
- Zalej wszystko wodą i gotuj kolejne 5 minut, żeby zeszklić kapustę.
- Dodaj ugotowane i pokrojone ziemniaki oraz suszone grzyby (wcześniej sparzone).
- Włącz program do gotowania „na wolnym ogniu” (90°C) na płycie indukcyjnej Amica.
- Całość gotuj około 40 minut, aż wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączą.