Świąteczny kapuśniak z grzybami

  • Płyta indukcyjna
  • Program urządzenia: Precyzyjny program do gotowania „na wolnym ogniu” (90°C)
  • Danie wege
Zobacz video

Świąteczny kapuśniak z grzybami

Oryginalny pomysł na świąteczną zupę? Kapuśniak z grzybami autorstwa Moniki Mrozowskiej! Płyta indukcyjna Amica z technologią HobControl® ma program temperaturowy do gotowania „na wolnym ogniu” (90°C) czyli pod pełną kontrolą, bez twojego udziału. Nie musisz się martwić tym, że potrawa wykipi! Płyta indukcyjna Amica to gwarancja spokojnych i pysznych świąt.

Składniki na 4 porcje:

  • Kiszona kapusta 650 g
  • Gotowane ziemniaki 500 g
  • Duża marchewka 1 szt.
  • Duża pietruszka 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Tofu 1 opakowanie (ok. 180 g)
  • Suszone pomidory z zalewy 6 szt.
  • Zalewa z pomidorów suszonych 4 łyżki
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Ostra papryka 1/3 łyżeczki
  • Liście laurowe 2 szt.
  • Ziele angielskie 3 ziarenka
  • Kmin rzymski 1/2 łyżeczki
  • Woda 1 l

Wykonanie:

  • Cebulę i tofu pokrój w drobną kostkę.
  • Posiekaj kapustę kiszoną.
  • Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce.
  • Do garnka wlej zalewę olejową z suszonych pomidorów.
  • Dodaj cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz kmin rzymski.
  • Włącz program „do duszenia” (70°C) na płycie indukcyjnej Amica.
  • Dodaj pokrojone suszone pomidory, pokrojone tofu, poszatkowaną kapustę kiszoną oraz resztę przypraw – sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, suszoną paprykę.
  • Zalej wszystko wodą i gotuj kolejne 5 minut, żeby zeszklić kapustę.
  • Dodaj ugotowane i pokrojone ziemniaki oraz suszone grzyby (wcześniej sparzone).
  • Włącz program do gotowania „na wolnym ogniu” (90°C) na płycie indukcyjnej Amica.
  • Całość gotuj około 40 minut, aż wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączą.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam