Łosoś z sosem miodowo-koperkowym
Składniki na 4 porcje
Łosoś
- Woda 1 l
- Sól morska 80 g
- Łosoś 600 g
- Brokuł 1 szt.
- Marchew 300 g
- Groszek zielony (świeży lub mrożony) 400 g
- Cukier 10 g
Sos miodowo-musztardowy
- Miód kwiatowy 3 łyżki
- Musztarda kremowa 3 łyżki
- Oliwa z oliwek 80 ml
- Woda ciepła 50 ml
- Koperek ½ pęczka
- Musztarda gorczycowa (francuska) 1 łyżka
Wykonanie:
Sos miodowo-musztardowy
- Miód połącz z musztardą kremową, oliwą i wodą.
- Następnie dodaj posiekany koperek, musztardę gorczycową (francuską), wymieszaj i dopraw do smaku.
Łosoś
- Z wody i soli przygotuj solankę, zanurz w niej rybę na 15 minut. Następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym.
- Warzywa umyj, brokuły podziel na różyczki, marchewkę pokrój w słupki, groszek opłucz pod bieżącą wodą.
- Łososia przełóż na blaszkę i dodaj warzywa (rozłożone na płasko).
- Paruj w piekarniku na programie Gotowanie na parze / P01S przez 12-15 min w zależności od wielkości ryby.
- Po wyjęciu dania z piekarnika przełóż warzywa na talerz na wierzchu ułóż rybę i sos.