Łosoś z sosem miodowo-koperkowym

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
  • 15 min
  • Ryby

Składniki na 4 porcje

Łosoś

  • Woda 1 l
  • Sól morska 80 g
  • Łosoś 600 g
  • Brokuł 1 szt.
  • Marchew 300 g
  • Groszek zielony (świeży lub mrożony) 400 g
  • Cukier 10 g

Sos miodowo-musztardowy

  • Miód kwiatowy 3 łyżki
  • Musztarda kremowa 3 łyżki
  • Oliwa z oliwek 80 ml
  • Woda ciepła 50 ml
  • Koperek ½ pęczka
  • Musztarda gorczycowa (francuska) 1 łyżka

Wykonanie:

Sos miodowo-musztardowy

  • Miód połącz z musztardą kremową, oliwą i wodą.
  • Następnie dodaj posiekany koperek, musztardę gorczycową (francuską), wymieszaj i dopraw do smaku.

Łosoś

  • Z wody i soli przygotuj solankę, zanurz w niej rybę na 15 minut. Następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Warzywa umyj, brokuły podziel na różyczki, marchewkę pokrój w słupki, groszek opłucz pod bieżącą wodą.
  • Łososia przełóż na blaszkę i dodaj warzywa (rozłożone na płasko).
  • Paruj w piekarniku na programie Gotowanie na parze / P01S przez 12-15 min w zależności od wielkości ryby.
  • Po wyjęciu dania z piekarnika przełóż warzywa na talerz na wierzchu ułóż rybę i sos.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam