Krem z fasolki szparagowej z czosnkową grzanką

  • Płyta indukcyjna
  • Program urządzenia: Precyzyjny program do gotowania „na wolnym ogniu” (90°C)
  • Danie wege
Zobacz video

Krem z fasoli

Pomysł na lekki krem z fasolki szparagowej? Poznaj przepis autorstwa Rity Miksiewicz! Teraz w płytach indukcyjnych Amica zastosowano technologię HobControl Pro®, dzięki czemu gotujesz na „na wolnym ogniu” (90°C) pod pełną kontrolą. Płyta utrzymuje stałą temperaturę potrawy, a Ty nie musisz się martwić o to, że potrawa wykipi!

Składniki na 4 porcje:

Krem

  • Fasolka szparagowa 1 kg
  • Por ½ szt.
  • Ziemniaki 0,5 kg
  • Czosnek 6 ząbków
  • Bulion warzywny 1 l
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól i pieprz
  • Śmietana 18%
  • Olej szczypiorkowy i oliwa chilli
  • Słonecznik/dynia

Grzanki

  • Pieczywo
  • Masło 1 łyżka
  • Sól

Wykonanie:

  • Włącz program do gotowania „na wolnym ogniu” (90°C) na płycie indukcyjnej Amica.
  • Podsmaż w garnku posiekany por oraz 3 ząbki czosnku, aż się zeszklą.
  • Dodaj pokrojone ziemniaki i je przesmaż.
  • Dodaj obraną i pokrojoną fasolkę szparagową oraz całość zalej bulionem warzywnym trochę poniżej poziomu warzyw.
  • Gotuj „na wolnym ogniu” około 30 minut, aż fasolka i ziemniaki będą miękkie.
  • Zupę zblenduj na gładko. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Zupę wlej do miski, udekoruj śmietaną, olejem szczypiorkowym i oliwą chilli oraz prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
  • Na koniec posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z czosnkowymi grzankami.

Grzanki:

  • Włącz program do grillowania (200°C) na płycie indukcyjnej Amica.
  • Dodaj masło i 2 ząbki czosnku z łupiną i zaczekaj, aż się rozpuści.
  • Wrzuć kromki pieczywa i smaż, aż będą mocno chrupiące.
  • Na koniec zetrzyj delikatnie czosnek na grzankę i lekko posól.

 

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam