Krem z fasolki szparagowej z czosnkową grzanką
Zobacz video
Krem z fasoli
Pomysł na lekki krem z fasolki szparagowej? Poznaj przepis autorstwa Rity Miksiewicz! Teraz w płytach indukcyjnych Amica zastosowano technologię HobControl Pro®, dzięki czemu gotujesz na „na wolnym ogniu” (90°C) pod pełną kontrolą. Płyta utrzymuje stałą temperaturę potrawy, a Ty nie musisz się martwić o to, że potrawa wykipi!
Składniki na 4 porcje:
Krem
- Fasolka szparagowa 1 kg
- Por ½ szt.
- Ziemniaki 0,5 kg
- Czosnek 6 ząbków
- Bulion warzywny 1 l
- Sok z ½ cytryny
- Sól i pieprz
- Śmietana 18%
- Olej szczypiorkowy i oliwa chilli
- Słonecznik/dynia
Grzanki
- Pieczywo
- Masło 1 łyżka
- Sól
Wykonanie:
- Włącz program do gotowania „na wolnym ogniu” (90°C) na płycie indukcyjnej Amica.
- Podsmaż w garnku posiekany por oraz 3 ząbki czosnku, aż się zeszklą.
- Dodaj pokrojone ziemniaki i je przesmaż.
- Dodaj obraną i pokrojoną fasolkę szparagową oraz całość zalej bulionem warzywnym trochę poniżej poziomu warzyw.
- Gotuj „na wolnym ogniu” około 30 minut, aż fasolka i ziemniaki będą miękkie.
- Zupę zblenduj na gładko. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Zupę wlej do miski, udekoruj śmietaną, olejem szczypiorkowym i oliwą chilli oraz prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
- Na koniec posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z czosnkowymi grzankami.
Grzanki:
- Włącz program do grillowania (200°C) na płycie indukcyjnej Amica.
- Dodaj masło i 2 ząbki czosnku z łupiną i zaczekaj, aż się rozpuści.
- Wrzuć kromki pieczywa i smaż, aż będą mocno chrupiące.
- Na koniec zetrzyj delikatnie czosnek na grzankę i lekko posól.