Jambalaya z kurczakiem i chorizo

  • Program parowy P08S / S08 / Grill + pieczenie z parą
  • 110 min
  • Danie mięsne
  • Kolacja, Obiad

Składniki na 4 porcje

  • Bulion drobiowy lub warzywny 700 ml
  • Szafran lub kurkuma 5 g
  • Kiełbaski chorizo plastry 200 g
  • Udko lub skrzydełka z kurczaka 700 g
  • Pomidor 200 g
  • Cebula 150 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek 20 ml
  • Mix świeżych papryk (czerwona i żółta) 150 g
  • Białe wino (opcjonalnie) 50 ml
  • Ryż do paelli 300 g
  • Papryka słodka - przyprawa mielona 10 g
  • Papryka ostra - przyprawa mielona 3 g
  • Liść laurowy 2 szt.
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • W małym garnku zagotuj bulion razem z szafranem lub kurkumą.
  • Pokrój w kostkę mięso, paprykę, sparzonego i obranego pomidora, chorizo w plastry, a czosnek posiekaj.
  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zasmaż kolejno chorizo z cebulą, kurczaka, czosnek, paprykę i pomidora.
  • Mieszaj od czasu do czasu.
  • Wlej wino, zagotuj i gotuj przez około 5 minut na dużym ogniu, aż wino odparuje.
  • Dodaj przyprawy, a po chwili wsyp ryż wymieszaj, wlej gorący bulion i zagotuj.
  • Jambalaya z kurczakiem i chorizo przełóż do piekarnika na program Grill + pieczenie z parą / P08S.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam