Jambalaya z kurczakiem i chorizo
Składniki na 4 porcje
- Bulion drobiowy lub warzywny 700 ml
- Szafran lub kurkuma 5 g
- Kiełbaski chorizo plastry 200 g
- Udko lub skrzydełka z kurczaka 700 g
- Pomidor 200 g
- Cebula 150 g
- Czosnek 2 ząbki
- Oliwa z oliwek 20 ml
- Mix świeżych papryk (czerwona i żółta) 150 g
- Białe wino (opcjonalnie) 50 ml
- Ryż do paelli 300 g
- Papryka słodka - przyprawa mielona 10 g
- Papryka ostra - przyprawa mielona 3 g
- Liść laurowy 2 szt.
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- W małym garnku zagotuj bulion razem z szafranem lub kurkumą.
- Pokrój w kostkę mięso, paprykę, sparzonego i obranego pomidora, chorizo w plastry, a czosnek posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zasmaż kolejno chorizo z cebulą, kurczaka, czosnek, paprykę i pomidora.
- Mieszaj od czasu do czasu.
- Wlej wino, zagotuj i gotuj przez około 5 minut na dużym ogniu, aż wino odparuje.
- Dodaj przyprawy, a po chwili wsyp ryż wymieszaj, wlej gorący bulion i zagotuj.
- Jambalaya z kurczakiem i chorizo przełóż do piekarnika na program Grill + pieczenie z parą / P08S.