Rostbeef po angielsku z sosem cumberland

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P05S / S05 / Delikatne mięso w niskiej temperaturze
  • 120 min
  • Danie mięsne

Składniki

Rostbeef po angielsku

  • Rostbef 1 kg
  • Pieprz czarny młotkowany 5 g
  • Sól morska 10 g
  • Musztarda gruboziarnista 30 g
  • Cebula (starta na tarce) 1 szt.
  • Oliwy z oliwek 50 ml
  • Masło 82% 100 g

Sos cumberland

  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Olej 30 ml
  • Wino czerwone 200 ml
  • Skórka z pomarańczy 1 łyżka
  • Cukier brązowy 40 g
  • Żurawina 250 g
  • Dżem z czarnej porzeczki 100 g
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Rostbeef po angielsku

  • Oczyszczony rostbeef dopraw solą i pierzem, a następnie wymieszaj z cebulą, musztardą i oliwą z oliwek. Odstaw na minimum 4 godziny do lodówki.
  • Mięso po zamarynowaniu przełóż do worka strunowego przeznaczonego do pieczenia, na górze mięsa ułóż pokrojone masło.
  • Wstaw do piekarnika ustawionego na program Delikatne mięso w niskiej temperaturze / P05S.
  • Po upieczeniu, ale przed krojeniem, odstaw mięso na około 10 minut aby odpoczęło.
  • Pokrojony cienko rostbeef podawaj z sosem cumberland.

Sos cumberland

  • Cebule pokrój, usmaż na oleju i podlej winem, następnie dodaj skórkę z pomarańczy, cukier oraz żurawinę.
  • Duś na wolnym ogniu do uzyskania właściwej konsystencji, następnie zdejmij z ognia i dodaj dżemem z czarnej porzeczki.
  • Sos dopraw do smaku.

Sugestia szefa:

Przed podaniem możesz rostbef podpiec w funkcji grill 220°C ok 10 min, aby uzyskać chrupką skórkę

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam