Rostbeef po angielsku z sosem cumberland
Składniki
Rostbeef po angielsku
- Rostbef 1 kg
- Pieprz czarny młotkowany 5 g
- Sól morska 10 g
- Musztarda gruboziarnista 30 g
- Cebula (starta na tarce) 1 szt.
- Oliwy z oliwek 50 ml
- Masło 82% 100 g
Sos cumberland
- Cebula czerwona 1 szt.
- Olej 30 ml
- Wino czerwone 200 ml
- Skórka z pomarańczy 1 łyżka
- Cukier brązowy 40 g
- Żurawina 250 g
- Dżem z czarnej porzeczki 100 g
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Rostbeef po angielsku
- Oczyszczony rostbeef dopraw solą i pierzem, a następnie wymieszaj z cebulą, musztardą i oliwą z oliwek. Odstaw na minimum 4 godziny do lodówki.
- Mięso po zamarynowaniu przełóż do worka strunowego przeznaczonego do pieczenia, na górze mięsa ułóż pokrojone masło.
- Wstaw do piekarnika ustawionego na program Delikatne mięso w niskiej temperaturze / P05S.
- Po upieczeniu, ale przed krojeniem, odstaw mięso na około 10 minut aby odpoczęło.
- Pokrojony cienko rostbeef podawaj z sosem cumberland.
Sos cumberland
- Cebule pokrój, usmaż na oleju i podlej winem, następnie dodaj skórkę z pomarańczy, cukier oraz żurawinę.
- Duś na wolnym ogniu do uzyskania właściwej konsystencji, następnie zdejmij z ognia i dodaj dżemem z czarnej porzeczki.
- Sos dopraw do smaku.
Sugestia szefa:
Przed podaniem możesz rostbef podpiec w funkcji grill 220°C ok 10 min, aby uzyskać chrupką skórkę