Składniki:
- Bagietka paryska 1 szt.
- Pieczarki 400 g
- Ser mozzarella 1 kulka (200 g)
- Oregano suszone 1 łyżeczka
- Passata pomidorowa 2 łyżki
- Czosnek 1 ząbek
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Masło 1 łyżka
Wykonanie:
- Pieczarki umyj i osusz i pokrój w plastry.
- Bagietkę przetnij w pół.
- Nasmaruj bagietkę ząbkiem czosnku, a następnie natrzyj masłem i pasattą pomidorową.
- Połóż pokrojone pieczarki posól i popieprz.
- Całość posyp oregano lub dowolnymi ziołami prowansalskimi.
- Kulkę mozzarelli poszarp i połóż na wierzch przygotowanej zapiekanki.
- Zapiekankę wstaw do air fryer na Program tostowanie 200 stopni na 20 25 minut.