Leczo po węgiersku (Lecso)

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P08S / S08 / Grill + pieczenie z parą
  • 15 min
  • Danie wege

Składniki na 4 porcje

  • Cebula 150 g
  • Mix papryk czerwona, żółta, zielona 700 g
  • Papryka ostra zielona lub czerwona 1 szt.
  • Olej słonecznikowy 60 ml
  • Papryka słodka węgierska 20 g
  • Pomidory dojrzałe (pomidory Pellati z puszki) 800 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól, cukier, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Cebulę pokrój w piórka i wymieszaj z pokrojoną papryką pokrojoną w kostkę. Dodaj paprykę słodką, sparzone obrane ze skórki i posiekane pomidory lub pomidory z puszki, drobno posiekany czosnek.
  • Warzywa posól, skrop olejem, przełóż do garnka, następnie wstaw do piekarnika na program Grill + pieczenie z parą / P08S. Leczo duś do miękkości przez ok. 15-20 minut
  • Na koniec dopraw do smaku, wymieszaj przed podaniem.

Sugestia szefa:

Węgrzy bezmięsne leczo takie z papryką, podają jako dodatek do mięs. Schabowy i leczo można powiedzieć węgierska klasyka. Leczo z dodatkiem kiełbasy pikantnej i wędzonej słoniny najczęściej podawane jest ze świeżym pieczywem. Można podawać z kaszą, ziemniakami. Dokładnie tak samo jak w Polsce podaje się bigos.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam