Leczo po węgiersku (Lecso)
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P08S / S08 / Grill + pieczenie z parą
- 15 min
- Danie wege
Składniki na 4 porcje
- Cebula 150 g
- Mix papryk czerwona, żółta, zielona 700 g
- Papryka ostra zielona lub czerwona 1 szt.
- Olej słonecznikowy 60 ml
- Papryka słodka węgierska 20 g
- Pomidory dojrzałe (pomidory Pellati z puszki) 800 g
- Czosnek 2 ząbki
- Sól, cukier, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Cebulę pokrój w piórka i wymieszaj z pokrojoną papryką pokrojoną w kostkę. Dodaj paprykę słodką, sparzone obrane ze skórki i posiekane pomidory lub pomidory z puszki, drobno posiekany czosnek.
- Warzywa posól, skrop olejem, przełóż do garnka, następnie wstaw do piekarnika na program Grill + pieczenie z parą / P08S. Leczo duś do miękkości przez ok. 15-20 minut
- Na koniec dopraw do smaku, wymieszaj przed podaniem.
Sugestia szefa:
Węgrzy bezmięsne leczo takie z papryką, podają jako dodatek do mięs. Schabowy i leczo można powiedzieć węgierska klasyka. Leczo z dodatkiem kiełbasy pikantnej i wędzonej słoniny najczęściej podawane jest ze świeżym pieczywem. Można podawać z kaszą, ziemniakami. Dokładnie tak samo jak w Polsce podaje się bigos.