Orientalny ryż z warzywami na parze

  • Program parowy P01S / S01 / Gotowanie na parze
  • 40 min
  • Danie wege
  • Kolacja, Obiad

Składniki na 4 porcje

  • Cebula czerwona 2 szt.
  • Papryka 2 szt.
  • Marchew 1 szt.
  • Por zielona część ½ szt.
  • Brokuł ½ szt.
  • Ciecierzyca konserwowa 1 puszka( bez wody około 200g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek
  • Ryż biały jaśminowy lub basmati 2 szklanki
  • Papryka słodka 1 łyżka
  • Curry sucha przyprawa 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Woda 3 szklanki

Wykonanie:

  • Warzywa pokrój na małe kawałki, przełóż do miski
  • Dodaj ryż, olej i przyprawy, całość dobrze połącz
  • Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Wlej odmierzoną wodę i dokładnie wymieszaj
  • Gotuj na programie Gotowanie na parze / P01S .
  • Po wyjęciu z piekarnika udekoruj ulubionymi ziołami.
  • Rekomendujemy szczypiorek lub kolendrę

Sugestia szefa:

Jeżeli chcesz możesz połączyć z ulubionym mięsem lub zastąpić go wędzonym tofu. Danie to idealnie pasuje jako dodatek lub samodzielny posiłek.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam