Orientalny ryż z warzywami na parze
Zobacz video
Przepis: Ryż orientalny na parze
Jak przygotować wyśmienite danie wrzucając do piekarnika suchy ryż? Zobacz, jak robi to Karol Paciorek i daj się zainspirować. Ryż orientalny z warzywami to prosta i szybka potrawa, która robi się sama w piekarniku parowym Amica – a Ty masz wtedy czas na inne rzeczy. Efekt i smak Cię zaskoczą.
Składniki na 4 porcje
- Cebula czerwona 2 szt.
- Papryka 2 szt.
- Marchew 1 szt.
- Por zielona część ½ szt.
- Brokuł ½ szt.
- Ciecierzyca konserwowa 1 puszka( bez wody około 200g)
- Olej rzepakowy 5 łyżek
- Ryż biały jaśminowy lub basmati 2 szklanki
- Papryka słodka 1 łyżka
- Curry sucha przyprawa 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
- Woda 3 szklanki
Wykonanie:
- Warzywa pokrój na małe kawałki, przełóż do miski
- Dodaj ryż, olej i przyprawy, całość dobrze połącz
- Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Wlej odmierzoną wodę i dokładnie wymieszaj
- Gotuj na programie Gotowanie na parze / P01S .
- Po wyjęciu z piekarnika udekoruj ulubionymi ziołami.
- Rekomendujemy szczypiorek lub kolendrę
Sugestia szefa:
Jeżeli chcesz możesz połączyć z ulubionym mięsem lub zastąpić go wędzonym tofu. Danie to idealnie pasuje jako dodatek lub samodzielny posiłek.