Pulled pork z sałatką Coleslaw
Składniki na 4 porcje
- Łopatka wieprzowa 1 kg
- Sos BBQ 4 łyżki
- Ogórek konserwowy 2 szt.
- Ser cheddar 4 plasterki
- Bułka do hamburgerów 4 szt.
- Sałatka Colesław
- Sałata rukola
Sałatka Colesław
- Kapusta biała młoda ½ główki
- Marchewka 1 szt.
- Cebula 1 szt.
- Majonez 3 łyżki
- Jogurt naturalny lub kwaśna śmietana 18% 3 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
- Cukier puder 2 łyżeczki
- Ocet winny lub soku z cytryny ½ łyżeczki
Wykonanie:
Pulled Pork
- Mięso zamarynuj w sosie BBQ i odstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.
- Przełóż mięso wraz z marynatą do rękawa i piecz ok. 240 minut na programie Wieprzowina w niskiej temperaturze / P04S
- Na 20 minut przed końcem pieczenia otwórz rękaw, aby uzyskać efekt karmelizacji.
- Mięso po wyjęciu z piekarnika, wystudź i porozdzielaj widelcem na włókna.
- Bułki przetnij, nałóż cheddar, sałatkę Coleslaw, pulled pork, ogórki oraz rukolę, przykryj drugą połówką bułki i wbij dekoracyjny patyczek.
Sałatka Colesław
- Warzywa pokrój w cienkie paski i wymieszaj z majonezem, jogurtem lub śmietaną. Sałatkę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
Sugestia szefa:
Pieczenie z jednoczesnym parowaniem w niskich temperaturach nie wysusza mięsa. Pulled pork po schłodzeniu świetnie nadaje się na grilla i BBQ w sezonie letnim.