Pulled pork z sałatką Coleslaw

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P04S / S04 / Wieprzowina w niskiej temperaturze
  • 240 min
  • Danie mięsne

Składniki na 4 porcje

  • Łopatka wieprzowa 1 kg
  • Sos BBQ 4 łyżki
  • Ogórek konserwowy 2 szt.
  • Ser cheddar 4 plasterki
  • Bułka do hamburgerów 4 szt.
  • Sałatka Colesław
  • Sałata rukola

Sałatka Colesław

  • Kapusta biała młoda ½ główki
  • Marchewka 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Majonez 3 łyżki
  • Jogurt naturalny lub kwaśna śmietana 18% 3 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Cukier puder 2 łyżeczki
  • Ocet winny lub soku z cytryny ½ łyżeczki

Wykonanie:

Pulled Pork

  • Mięso zamarynuj w sosie BBQ i odstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.
  • Przełóż mięso wraz z marynatą do rękawa i piecz ok. 240 minut na programie Wieprzowina w niskiej temperaturze / P04S
  • Na 20 minut przed końcem pieczenia otwórz rękaw, aby uzyskać efekt karmelizacji.
  • Mięso po wyjęciu z piekarnika, wystudź i porozdzielaj widelcem na włókna.
  • Bułki przetnij, nałóż cheddar, sałatkę Coleslaw, pulled pork, ogórki oraz rukolę, przykryj drugą połówką bułki i wbij dekoracyjny patyczek.

Sałatka Colesław

  • Warzywa pokrój w cienkie paski i wymieszaj z majonezem, jogurtem lub śmietaną. Sałatkę dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.

Sugestia szefa:

Pieczenie z jednoczesnym parowaniem w niskich temperaturach nie wysusza mięsa. Pulled pork po schłodzeniu świetnie nadaje się na grilla i BBQ w sezonie letnim.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam