Skrzydełka z kurczaka po tajsku

  • Frytkownica Air Fryer
  • Program urządzenia: Bake
  • Danie mięsne

Składniki na 2 porcje:

  • Skrzydełka z kurczaka 10 szt.
  • Papryka chili 2 szt.
  • Sos sojowy 5 łyżek
  • Miód 3 łyżki
  • Czosnek granulowany 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Świeża kolendra garść
  • Szczypior 1 szt.
  • Olej sezamowy 1 łyżka
  • Sezam nasiona 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek 2 łyżeczki

Wykonanie:

  • Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyj, osusz
  • Przełóż skrzydełka do miski, dodaj oliwę z oliwek, łyżeczkę soli, świeżo mielony pieprz, czosnek granulowany i proszek do pieczenia
  • Wymieszaj skrzydełka z przyprawami
  • Całość wsadź do frytkownicy, smaż za pomocą programu Air Fry 200 stopni przez 5 minut
  • Otwórz frytkownice i przemieszaj skrzydełka
  • Ustaw frytkownicę na program pieczenia Bake 180 stopni i piecz przez 15 minut
  • Przygotowuj marynatę do skrzydełek
  • Do miski wlej: sos sojowy, olej sezamowy, miód
  • Wszystko dokładnie wymieszaj
  • Zanurz skrzydełka w marynacie i przełóż ponownie do frytkownicy
  • Piecz za pomocą programu Air Fry 200 stopni przez 3 minuty
  • Przygotowane skrzydełka przełóż na talerz, posyp sezamem, paskami chili i świeżą kolendrą

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam