Skrzydełka z kurczaka po tajsku
Składniki na 2 porcje:
- Skrzydełka z kurczaka 10 szt.
- Papryka chili 2 szt.
- Sos sojowy 5 łyżek
- Miód 3 łyżki
- Czosnek granulowany 1 łyżka
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Świeża kolendra garść
- Szczypior 1 szt.
- Olej sezamowy 1 łyżka
- Sezam nasiona 2 łyżki
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek 2 łyżeczki
Wykonanie:
- Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyj, osusz
- Przełóż skrzydełka do miski, dodaj oliwę z oliwek, łyżeczkę soli, świeżo mielony pieprz, czosnek granulowany i proszek do pieczenia
- Wymieszaj skrzydełka z przyprawami
- Całość wsadź do frytkownicy, smaż za pomocą programu Air Fry 200 stopni przez 5 minut
- Otwórz frytkownice i przemieszaj skrzydełka
- Ustaw frytkownicę na program pieczenia Bake 180 stopni i piecz przez 15 minut
- Przygotowuj marynatę do skrzydełek
- Do miski wlej: sos sojowy, olej sezamowy, miód
- Wszystko dokładnie wymieszaj
- Zanurz skrzydełka w marynacie i przełóż ponownie do frytkownicy
- Piecz za pomocą programu Air Fry 200 stopni przez 3 minuty
- Przygotowane skrzydełka przełóż na talerz, posyp sezamem, paskami chili i świeżą kolendrą