Olej szczypiorkowy
- Płyta indukcyjna
-
Program urządzenia: Precyzyjny program do topienia (40°C)
- Danie wege
Zobacz video
Olej szczypiorkowy
Hit! Poznaj przepis na olej szczypiorkowy autorstwa Dietetyka w pigułce. Ten dodatek zmieni smak pieczywa i sałatek w Twoim domu! Dzięki technologii Hob Control teraz masz pewność, że nic się nie zwarzy i nie przypali! Precyzyjny program temperaturowy do topienia działający na zasadzie inteligentnego algorytmu zadba o to, by zdjąć z Ciebie obowiązek stania przy płycie i kontrolowania całego procesu – płyta zrobi to za Ciebie. A efekt będzie zawsze perfekcyjny.
Składniki na 4 porcje:
- Szczypiorek 1 pęczek (około 25g)
- Neutralny olej 1 szklanka
- (np. olej słonecznikowy lub olej z pestek winogron)
Wykonanie:
- Umyj szczypiorek i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie posiekaj bardzo drobno.
- Włącz program do topienia (40°C) na płycie indukcyjnej Amica.
- Do rondelka nalej oleju i wrzuć posiekany szczypiorek.
- Podgrzewaj olej i szczypiorek na niskim ogniu przez 40 minut. Celem jest przesiąknięcie oleju aromatem szczypiorku, a nie smażenie.
- Gdy olej się nagrzeje i zapach szczypiorku uwolni się, zdejmij rondel z płyty indukcyjnej.
- Zblenduj całość i przecedź przez sitko lub przez ręcznik papierowy/gazę do pustego słoika.
- Pozwól, aby gotowy olej szczypiorkowy osiągnął temperaturę pokojową. Jeśli zależy Tobie na szybkim efekcie, schłodź słoik z olejem w misce z zimną wodą.
Podanie:
Zanim dodasz olej szczypiorkowy do swojego dania, przelej go do sosjerki.
Sugestia szefa:
Olej szczypiorkowy to również idealny dodatek do zup, sałatek i pieczywa.
Przechowuj olej szczypiorkowy w słoiku w lodówce nie dłużej niż 10 dni.