Creme brulee z owocami
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
- 50 min
- Danie wege
Składniki na 4 porcje
- Żółtka 4 szt.
- Cukier biały 50 g
- Laska wanilii 1 szt.
- Śmietanka 30 lub 36% 400 ml
- Mleko 150 ml
- Brązowy cukier do skarmelizowana ok. 100 g
Wykonanie:
- Żółtka z cukrem wymieszaj w misce trzepaczką. Nie ubijaj.
- Laskę wanilii przetnij wzdłuż, za pomocą noża wyjmij ziarenka, które włóż do garnka.
- Następnie wlej śmietanę i mleko. Całość lekko podgrzej i powoli wlej cienkim strumieniem do żółte z cukrem. Masę mieszaj trzepaczką, aż cukier się rozpuści.
- Foremki do Creme brulee włóż na blachę od piekarnika.
- Masę przelej przez sitko do foremek.
- Na blachę wlej wodę, tak aby foremki były zanurzone w kąpieli wodnej. Przykryj z góry drugą blachą.
- Creme brulee paruj na programie Gotowanie na parze / P01S, wyjmij z piekarnika i wystudź.
- Foremki wstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.
- Każdą porcję posyp równą warstwą cukru brązowego i opal go specjalnym palnikiem do creme brulee lub wstaw na chwilę, do piekarnika na funkcję grill. Aby powstała charakterystyczna skorupka.
- Podawaj zimny creme brulle z mixem owoców.
Sugestia szefa:
Śmietankę z mlekiem podgrzewamy po to, aby cukier łatwiej się rozpuścił. Nie ubijamy oraz nie napowietrzamy żółtek. Wystarczy je wymieszać. Laskę wanilii możesz zastąpić połową łyżeczki naturalnego ekstraktu lub opakowaniem ok 8 g cukru z prawdziwą wanilią.