Creme brulee z owocami

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
  • 50 min
  • Danie wege

Składniki na 4 porcje

  • Żółtka 4 szt.
  • Cukier biały 50 g
  • Laska wanilii 1 szt.
  • Śmietanka 30 lub 36% 400 ml
  • Mleko 150 ml
  • Brązowy cukier do skarmelizowana ok. 100 g

Wykonanie:

  • Żółtka z cukrem wymieszaj w misce trzepaczką. Nie ubijaj.
  • Laskę wanilii przetnij wzdłuż, za pomocą noża wyjmij ziarenka, które włóż do garnka.
  • Następnie wlej śmietanę i mleko. Całość lekko podgrzej i powoli wlej cienkim strumieniem do żółte z cukrem. Masę mieszaj trzepaczką, aż cukier się rozpuści.
  • Foremki do Creme brulee włóż na blachę od piekarnika.
  • Masę przelej przez sitko do foremek.
  • Na blachę wlej wodę, tak aby foremki były zanurzone w kąpieli wodnej. Przykryj z góry drugą blachą.
  • Creme brulee paruj na programie Gotowanie na parze / P01S, wyjmij z piekarnika i wystudź.
  • Foremki wstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.
  • Każdą porcję posyp równą warstwą cukru brązowego i opal go specjalnym palnikiem do creme brulee lub wstaw na chwilę, do piekarnika na funkcję grill. Aby powstała charakterystyczna skorupka.
  • Podawaj zimny creme brulle z mixem owoców.

Sugestia szefa:

Śmietankę z mlekiem podgrzewamy po to, aby cukier łatwiej się rozpuścił. Nie ubijamy oraz nie napowietrzamy żółtek. Wystarczy je wymieszać. Laskę wanilii możesz zastąpić połową łyżeczki naturalnego ekstraktu lub opakowaniem ok 8 g cukru z prawdziwą wanilią.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam