Casserolle z kurczakiem i warzywami
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P09S / S09 / Pieczenie z parą
- 120 min
- Danie mięsne
Składniki na 4 porcje
- Piersi z kurczaka 500 g
- Koper włoski 2 łyżki
- Cebula 2 szt.
- Ziemniaki młode 300 g
- Por 1/2 szt.
- Masło 3 łyżki
- Białe wino półwytrawne 100 ml
- Śmietana 300 ml
- Sól, pieprz, tymianek do smaku
Wykonanie:
- Kurczaka pokrój w kostkę.
- Umyte warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Masło rozpuść na patelni, dodaj kurczaka, cebulę i wlej wino. Smaż na małym ogniu przez ok. 10 min.
- Dodaj pozostałe warzywa, śmietanę, dopraw do smaku i gotuj ok. 5 minut.
- Całość przełóż do żaroodpornego naczynia i gotuj w programie Pieczenie z parą / P09S
Sugestia szefa:
Dania jednogarnkowe to oszczędność czasu. Idealnie pasują na lunch z dodatkiem pieczywa foccacia.