Casserolle z kurczakiem i warzywami

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P09S / S09 / Pieczenie z parą
  • 120 min
  • Danie mięsne

Składniki na 4 porcje

  • Piersi z kurczaka 500 g
  • Koper włoski 2 łyżki
  • Cebula 2 szt.
  • Ziemniaki młode 300 g
  • Por 1/2 szt.
  • Masło 3 łyżki
  • Białe wino półwytrawne 100 ml
  • Śmietana 300 ml
  • Sól, pieprz, tymianek do smaku

Wykonanie:

  • Kurczaka pokrój w kostkę.
  • Umyte warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj kurczaka, cebulę i wlej wino. Smaż na małym ogniu przez ok. 10 min.
  • Dodaj pozostałe warzywa, śmietanę, dopraw do smaku i gotuj ok. 5 minut.
  • Całość przełóż do żaroodpornego naczynia i gotuj w programie Pieczenie z parą / P09S

Sugestia szefa:

Dania jednogarnkowe to oszczędność czasu. Idealnie pasują na lunch z dodatkiem pieczywa foccacia. 

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam