Gulasz węgierski Bogracz

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P08S / S08 / Grill + pieczenie z parą
  • 110 min
  • Danie mięsne

Składniki na 4 porcje

  • Łopatka wieprzowa 1,5 kg
  • Papryka węgierska słodka 2 łyżeczki
  • Sól, pieprz i rozmaryn do smaku
  • Olej 30 ml
  • Papryka mix 6 szt.
  • Pomidory świeże lub w puszce (kostka) 800 g
  • Cebula 2 szt.
  • Bulion jarzynowy 500 ml

Wykonanie:

  • Mięso pokrój w kostkę, przypraw i odstaw na 24 godziny do lodówki. Następnie zasmaż na patelni na lekko złoty kolor.
  • Mięso z pokrojoną w kostkę papryką, pomidorami i cebulą, przełóż do foremki. Podlej bulionem jarzynowym i piecz ok. 120 minut w programie Grill + pieczenie z parą / P08S.
  • Po upieczeniu przełóż mięso wraz z wytworzonym sosem na talerz. Podawaj na ciepło z dodatkiem frytek.

Sugestia szefa:

Pieczenie z jednoczesnym parowaniem w niskich temperaturach nie wysusza mięsa. Dodatek warzyw oraz bulionu podczas pieczenia powoduje powstanie sosu.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam