Gulasz węgierski Bogracz
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P08S / S08 / Grill + pieczenie z parą
- 110 min
- Danie mięsne
Składniki na 4 porcje
- Łopatka wieprzowa 1,5 kg
- Papryka węgierska słodka 2 łyżeczki
- Sól, pieprz i rozmaryn do smaku
- Olej 30 ml
- Papryka mix 6 szt.
- Pomidory świeże lub w puszce (kostka) 800 g
- Cebula 2 szt.
- Bulion jarzynowy 500 ml
Wykonanie:
- Mięso pokrój w kostkę, przypraw i odstaw na 24 godziny do lodówki. Następnie zasmaż na patelni na lekko złoty kolor.
- Mięso z pokrojoną w kostkę papryką, pomidorami i cebulą, przełóż do foremki. Podlej bulionem jarzynowym i piecz ok. 120 minut w programie Grill + pieczenie z parą / P08S.
- Po upieczeniu przełóż mięso wraz z wytworzonym sosem na talerz. Podawaj na ciepło z dodatkiem frytek.
Sugestia szefa:
Pieczenie z jednoczesnym parowaniem w niskich temperaturach nie wysusza mięsa. Dodatek warzyw oraz bulionu podczas pieczenia powoduje powstanie sosu.