Omlet z pieczarkami, szynką i szczypiorkiem

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
  • 15 min
  • Danie mięsne

Składniki na 3-4 porcje

  • Pieczarki 10 szt.
  • Masło 2 łyżki
  • Jaja wiejskie 12 szt.
  • Sól, pieprz do smaku
  • Szczypiorek 2 łyżki
  • Szynka wieprzowa 10 plastrów, ok. 150 g

Wykonanie:

  • Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
  • Rozgrzej patelnię, włóż połowę masła, pieczarki i smaż krótko na dużym ogniu, następnie zdejmij z patelni.
  • Jajka roztrzep w głębokim talerzu dopraw solą i pieprzem, dodaj połowę posiekanego szczypiorku.
  • Na rozgrzaną patelnię włóż drugą część masła, wlej jaja i smaż przez kilkanaście sekund nie mieszając.
  • Zanim omlet się zetnie dodaj pieczarki, pokrojoną w kawałki szynkę i pozostałą część szczypiorku.
  • Omlet przełóż do piekarnika i paruj na programie Gotowanie na parze / P01S przez ok. 15 minut.
  • Serwuj z tostem bądź bułeczką z masłem.

Sugestia szefa:

Podczas obsmażania przesuwać łopatką ściętą od spodu masę jajeczną ruchami od brzegów patelni ku środkowi, pozwalając surowej masie wpłynąć na wolne miejsce patelni.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam