Omlet z pieczarkami, szynką i szczypiorkiem
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
- 15 min
- Danie mięsne
Składniki na 3-4 porcje
- Pieczarki 10 szt.
- Masło 2 łyżki
- Jaja wiejskie 12 szt.
- Sól, pieprz do smaku
- Szczypiorek 2 łyżki
- Szynka wieprzowa 10 plastrów, ok. 150 g
Wykonanie:
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
- Rozgrzej patelnię, włóż połowę masła, pieczarki i smaż krótko na dużym ogniu, następnie zdejmij z patelni.
- Jajka roztrzep w głębokim talerzu dopraw solą i pieprzem, dodaj połowę posiekanego szczypiorku.
- Na rozgrzaną patelnię włóż drugą część masła, wlej jaja i smaż przez kilkanaście sekund nie mieszając.
- Zanim omlet się zetnie dodaj pieczarki, pokrojoną w kawałki szynkę i pozostałą część szczypiorku.
- Omlet przełóż do piekarnika i paruj na programie Gotowanie na parze / P01S przez ok. 15 minut.
- Serwuj z tostem bądź bułeczką z masłem.
Sugestia szefa:
Podczas obsmażania przesuwać łopatką ściętą od spodu masę jajeczną ruchami od brzegów patelni ku środkowi, pozwalając surowej masie wpłynąć na wolne miejsce patelni.