Domowa kiełbasa słoikowa

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
  • 90 min
  • Danie mięsne

Składniki

  • Karkówka wieprzowa 1,5 kg
  • Boczek wieprzowy surowy 300 g
  • Liść laurowy 4 szt.
  • Ziele angielskie 6 szt.
  • Pieprz czarny w ziarnach 8 szt.
  • Majeranek 30 g
  • Pieprz ziołowy 10 g
  • Czosnek świeży 8 ząbków
  • Sól peklująca 27 g
  • Cukier biały 3 g
  • Woda 300 ml

Wykonanie:

  • Mięso i boczek pokrój, a następnie zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa (na małych oczkach).
  • Wszystkie przyprawy zmiel w młynku do mielenia kawy lub utrzyj w moździerzu na miałko.
  • Mięso połącz z przyprawami, dodaj starty czosnek, sól i cukier.
  • Masę dokładnie wyrób i odstaw do lodówki na 24 godziny.
  • Następnie dodaj około 300 ml wody, ponownie wymieszaj i przełóż do słoików. Usuń powietrze ze słoików uderzając nimi o stół przez ręcznik.
  • Słoiki zakręć szczelnie.
  • Kiełbasę pasteryzuj dwukrotnie w piekarniku przez około 90 minut na programie Gotowanie na parze / P01S.
  • Gotowe słoiki przechowuj w lodówce.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam