Domowa kiełbasa słoikowa
Składniki
- Karkówka wieprzowa 1,5 kg
- Boczek wieprzowy surowy 300 g
- Liść laurowy 4 szt.
- Ziele angielskie 6 szt.
- Pieprz czarny w ziarnach 8 szt.
- Majeranek 30 g
- Pieprz ziołowy 10 g
- Czosnek świeży 8 ząbków
- Sól peklująca 27 g
- Cukier biały 3 g
- Woda 300 ml
Wykonanie:
- Mięso i boczek pokrój, a następnie zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa (na małych oczkach).
- Wszystkie przyprawy zmiel w młynku do mielenia kawy lub utrzyj w moździerzu na miałko.
- Mięso połącz z przyprawami, dodaj starty czosnek, sól i cukier.
- Masę dokładnie wyrób i odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Następnie dodaj około 300 ml wody, ponownie wymieszaj i przełóż do słoików. Usuń powietrze ze słoików uderzając nimi o stół przez ręcznik.
- Słoiki zakręć szczelnie.
- Kiełbasę pasteryzuj dwukrotnie w piekarniku przez około 90 minut na programie Gotowanie na parze / P01S.
- Gotowe słoiki przechowuj w lodówce.