Pita flat bread
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P06S / S06 / Pieczywo podstawowe
- 40 min
- Danie wege
Składniki na 8 porcji
- Woda 300 ml
- Drożdże świeże 15 g
- Cukier biały 10 g
- Mąka pszenna 500 g
- Sól 7 g
Wykonanie:
- Do miski wlej letnią wodę, dodaj drożdże, cukier oraz 100 g mąki. Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na około 20 min do wyrośnięcia.
- Dodaj pozostałą mąkę i sól, wyrób ciasto. Wyrabiaj ciasto przez ok. 3-5 minut, tak by uzyskać gładką lekko klejącą masę.
- Ciasto pozostaw w naczyniu, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 2 godz.
- Uformuj osiem placków o grubości ok. 1 cm, ułóż je kolejno na blasze.
- Piecz w piekarniku na programie Pieczywo podstawowe / P06S
Sugestia szefa:
Pita flat bread podawaj z pomidorami, mozzarellą i wędzonym kurczakiem, hummusem lub babaganush. Jeśli nie posiadasz świeżych drożdży, to użyj drożdże suche ok. 7g.