Pita flat bread

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P06S / S06 / Pieczywo podstawowe
  • 40 min
  • Danie wege

Składniki na 8 porcji

  • Woda 300 ml
  • Drożdże świeże 15 g
  • Cukier biały 10 g
  • Mąka pszenna 500 g
  • Sól 7 g

Wykonanie:

  • Do miski wlej  letnią wodę, dodaj drożdże, cukier oraz 100 g mąki. Wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na około 20 min do wyrośnięcia.
  • Dodaj pozostałą mąkę i sól, wyrób ciasto. Wyrabiaj ciasto przez ok. 3-5 minut, tak by uzyskać gładką lekko klejącą masę.
  • Ciasto pozostaw w naczyniu, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw na 2 godz.
  • Uformuj osiem placków o grubości ok. 1 cm, ułóż je kolejno na blasze.
  • Piecz w piekarniku na programie Pieczywo podstawowe / P06S

Sugestia szefa:

Pita flat bread podawaj z pomidorami, mozzarellą i wędzonym kurczakiem, hummusem lub babaganush. Jeśli nie posiadasz świeżych drożdży, to użyj drożdże suche ok. 7g.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam