Żeberka glazurowane w sosie BBQ
Składniki na 4 porcje
- Żeberka wieprzowe 1,5 kg
Własny Sos BBQ
- Pomidor świeży lub puszka (kostka) 200 g
- Ketchup 150 g
- Cukier brązowy 100 g
- Ocet jabłkowy 50 ml
- Miód 50 g
- Wędzona papryka 1 łyżka
- Sól 1 łyżka
- Czarny pieprz 1/2 łyżeczki
- Chili 1/2 łyżeczki
- Czosnek proszek 1/2 łyżeczki
- Cebula proszek 1/2 łyżeczki
- Gorczyca (opcjonalnie) do smaku
Wykonanie:
Własny sos BBQ
- Wszystkie składniki sosu połącz w garnku.
- Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 min, wystudź.
- Sos możesz przechowywać w lodowce nawet do 2 tygodni.
Mięso
- Program P09S. Pieczenie z parowaniem rekomendowany czas 120 min.
- Żeberka zamarynuj we własnym sosie BBQ lub użyj sosu gotowego. Odstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.
- Przełóż żeberka wraz z marynatą do rękawa i piecz ok. 120 minut w programie Pieczenie z parą / P09S
- Na 20 minut przed końcem pieczenia otwórz rękaw, aby uzyskać efekt karmelizacji żeberek.
- Żeberka przełóż na talerz, podawaj na ciepło z sosem oraz frytkami.
Sugestia szefa:
Pieczenie z jednoczesnym parowaniem w niskich temperaturach nie wysusza mięsa. Własny sos BBQ po schłodzeniu świetnie nadaje się na grilla w sezonie letnim.