Żeberka glazurowane w sosie BBQ

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P09S / S09 / Pieczenie z parą
  • 120 min
  • Danie mięsne

Składniki na 4 porcje

  • Żeberka wieprzowe 1,5 kg

Własny Sos BBQ

  • Pomidor świeży lub puszka (kostka) 200 g
  • Ketchup 150 g
  • Cukier brązowy 100 g
  • Ocet jabłkowy 50 ml
  • Miód 50 g
  • Wędzona papryka 1 łyżka
  • Sól 1 łyżka
  • Czarny pieprz 1/2 łyżeczki
  • Chili 1/2 łyżeczki
  • Czosnek proszek 1/2 łyżeczki
  • Cebula proszek 1/2 łyżeczki
  • Gorczyca (opcjonalnie) do smaku

Wykonanie:

Własny sos BBQ

  • Wszystkie składniki sosu połącz w garnku.
  • Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 min, wystudź.
  • Sos możesz przechowywać w lodowce nawet do 2 tygodni.

Mięso

  • Program P09S. Pieczenie z parowaniem rekomendowany czas 120 min.
  • Żeberka zamarynuj we własnym sosie BBQ lub użyj sosu gotowego. Odstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.
  • Przełóż żeberka wraz z marynatą do rękawa i piecz ok. 120 minut w programie Pieczenie z parą / P09S
  • Na 20 minut przed końcem pieczenia otwórz rękaw, aby uzyskać efekt karmelizacji żeberek.
  • Żeberka przełóż na talerz, podawaj na ciepło z sosem oraz frytkami.

Sugestia szefa:

Pieczenie z jednoczesnym parowaniem w niskich temperaturach nie wysusza mięsa. Własny sos BBQ po schłodzeniu świetnie nadaje się na grilla w sezonie letnim.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam