Zapiekanka gratine

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
  • 45 min
  • Danie wege

Składniki na 4 porcje

  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Ziemniaki 800 g
  • Masło 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Śmietana 30% 600 ml
  • Mleko 400 ml
  • Ser Cheddar lub Mozzarella 80 g

Wykonanie:

  • Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a obrane ziemniaki w cienkie plasterki.
  • Na maśle zasmaż cebulę z czosnkiem.
  • Dodaj śmietanę i przypraw do smaku.
  • Ziemniaki ułóż do żaroodpornego naczynia, a następnie zalej ciepłym sosem śmietanowym.
  • Piecz do miękkości na programie Gotowanie na parze + grill / P02S
  • Ziemniaki podawaj posypane starym serem.

Sugestia szefa:

Potrawa idealnie nadaje się jako lunch dla całej rodziny. Tak zwane easy and fast cooking.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam