Wołowina po burgundzku z warzywami (danie jednogarnkowe)
Składniki na 4 porcje
- Wołowina (polędwica, rostbeef, antrykot) 500 g
- Boczek wędzony 100 g
- Olej 40 g
- Masło 30 g
- Czosnek 2 ząbki
- Marchew 150 g
- Por biała część 50 g
- Cebula 50 g
- Mąki pszennej 20 g
- Bulion wołowy (opcjonalnie woda) 250 ml
- Wino czerwone wytrawne 200 g
- Koniak (opcjonalnie) 50 ml
- Koncentrat pomidorowy 20 g
- Pieczarek 100 g
- Cebulki małe szalotki 50 g
- lub marynowane cebulki 20 szt.
- Sól, pieprz, tymianek, pietruszka do smaku
- Liść laurowy 2 szt.
Wykonanie:
- Wołowinę pokrój na kawałki o wielkości 3-4 cm.
- Na dużą, rozgrzaną patelnię włóż pokrojony w kosteczkę boczek i smaż do zrumienienia.
- Następnie przełóż do miski, pozostaw na patelni tłuszcz, dodaj olej oraz połowę masła, obsmaż z każdej strony kawałki mięsa, do mocnego zarumienienia.
- Dodaj pozostały tłuszcz i podsmaż czosnek, pokrojoną w plasterki marchew, por oraz posiekaną cebulę.
- Posyp mąką wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, duś około 5 min pod przykryciem.
- Przełóż składniki do większego naczynia żaroodpornego. Wlej bulion, wino, koniak oraz koncentrat i zagotuj.
- Dodać liść laurowy, posiekany tymianek, posiekaną pietruszkę, następnie dodaj mięso z boczkiem i zagotuj.
- Wstaw naczynie do piekarnika ustawionego na program Grill + pieczenie z parą / P08S
- Na patelni na pozostałym maśle podsmaż obrane cebulki szalotki i pieczarki w całości (marynowanych cebulek nie podsmażamy), dodaj na około 30 min przed końcem pieczenia.
Sugestia szefa:
Wołowina po burgundzku najlepiej smakuje przyrządzona dzień wcześniej i odgrzana w piekarniku na programie Gotowanie na parze / P01S. Podawaj z ziemniakami puree, kluskami, warzywami korzeniowymi lub z chrupką bagietką