Wołowina po burgundzku z warzywami (danie jednogarnkowe)

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P08S / S08 / Grill + pieczenie z parą
  • 110 min
  • Danie mięsne

Składniki na 4 porcje

  • Wołowina (polędwica, rostbeef, antrykot) 500 g
  • Boczek wędzony 100 g
  • Olej 40 g
  • Masło 30 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Marchew 150 g
  • Por biała część 50 g
  • Cebula 50 g
  • Mąki pszennej 20 g
  • Bulion wołowy (opcjonalnie woda) 250 ml
  • Wino czerwone wytrawne 200 g
  • Koniak (opcjonalnie) 50 ml
  • Koncentrat pomidorowy 20 g
  • Pieczarek 100 g
  • Cebulki małe szalotki 50 g
  • lub marynowane cebulki 20 szt.
  • Sól, pieprz, tymianek, pietruszka do smaku
  • Liść laurowy 2 szt.

Wykonanie:

  • Wołowinę pokrój na kawałki o wielkości 3-4 cm.
  • Na dużą, rozgrzaną patelnię włóż pokrojony w kosteczkę boczek i smaż do zrumienienia.
  • Następnie przełóż do miski, pozostaw na patelni tłuszcz, dodaj olej oraz połowę masła, obsmaż z każdej strony kawałki mięsa, do mocnego zarumienienia.
  • Dodaj pozostały tłuszcz i podsmaż czosnek, pokrojoną w plasterki marchew, por oraz posiekaną cebulę.
  • Posyp mąką wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, duś około 5 min pod przykryciem.
  • Przełóż składniki do większego naczynia żaroodpornego. Wlej bulion, wino, koniak oraz koncentrat i zagotuj.
  • Dodać liść laurowy, posiekany tymianek, posiekaną pietruszkę, następnie dodaj mięso z boczkiem i zagotuj.
  • Wstaw naczynie do piekarnika ustawionego na program Grill + pieczenie z parą / P08S
  • Na patelni na pozostałym maśle podsmaż obrane cebulki szalotki i pieczarki w całości (marynowanych cebulek nie podsmażamy), dodaj na około 30 min przed końcem pieczenia.

Sugestia szefa:

Wołowina po burgundzku najlepiej smakuje przyrządzona dzień wcześniej i odgrzana  w piekarniku na programie Gotowanie na parze / P01S. Podawaj z ziemniakami puree, kluskami, warzywami korzeniowymi lub z chrupką bagietką

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam