Pieczeń z indyka wolno gotowana z czosnkiem i pietruszką

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P05S / S05 / Delikatne mięso w niskiej temperaturze
  • 120 min
  • Danie mięsne

Składniki na 4 porcje

  • Indyk pierś 1 szt. ok. 1,2 kg
  • Mix przypraw śródziemnomorskich np. oregano, bazylia
  • Tymianek 2 łyżki stołowe
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pietruszka liście 1/2 pęczka
  • Masło 4 łyżki stołowe
  • Sól, pieprz do smaku
  • Natka pietruszki 1 pęczek

Wykonanie:

  • Indyka zamarynuj w przyprawach i maśle. Odstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.
  • Przełóż mięso wraz z marynatą do rękawa i piecz na programie Delikatne mięso w niskiej temperaturze / P05S 120 minut.
  • Po upieczeniu przełóż mięso na talerz. Podawaj na ciepło jako pieczeń bądź na zimno do kanapek.

Sugestia szefa:

Pieczenie z jednoczesnym parowaniem w niskich temperaturach nie wysusza mięsa. Aby uzyskać sos należy na koniec pieczenia dodać  drobinę śmietany, soli oraz pieprzu. Dodatek parowanych warzyw (marchew, pietruszka, por, seler, brokuł) będzie dobrym dodatkiem do dania.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam