Szakszuka w pomidorach z warzywami

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P01S / S01 / Gotowanie na parze
  • 15 min
  • Danie wege

Składniki na 4 porcje

  • Pomidory kostka (z puszki) 200 g
  • Seler naciowy 1 szt.
  • Papryka czerwona 1. szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Olej 2 łyżki
  • Jajka 2 szt.
  • Kmin, papryka słodka bądź ostra ,sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Naczynie wysmaruj masłem lub oliwą (proponujemy małe miseczki, talerzyki bądź naczynka do zapiekania).
  • Otwórz pomidory, warzywa pokrój w kostkę.
  • Na oleju obsmaż cebulę, paprykę, seler razem z przyprawami. Następnie dodaj pomidory.
  • Przełóż do naczynia, wbij dwa jajka i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 min na program Gotowanie na parze / P01S
  • Szakszukę podawaj ze świeżą kolendrą i ulubionymi przyprawami.

Sugestia szefa:

Świeże zioła dodaj na koniec, aby nie straciły koloru podczas pieczenia. Danie doprawiaj do smaku kilkukrotnie. Pamiętaj, iż testowanie przypraw kmin, pieprz czarny, koper włoski, cynamon, kolendra ziarno na suchej patelni wzmacnia ich aromat.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam