Kurczak pieczony z warzywami w sosie własnym
Składniki na 4 porcje
- Udka z kurczaka 4 szt.
- Oliwa z oliwek, Sól, pieprz, oregano do smaku
- Cytryna 1/2 szt.
- Marchew 1 szt.
- Pietruszka 1 szt.
- Czerwona cebula 1 szt.
- Ziemniaki 1 szt.
- Papryki 2 szt.
- Cukinia 1 szt.
- Oliwa z oliwek 2 łyżki
Wykonanie:
- Udka z kurczaka zamarynuj w oliwie, soli, pieprzu i oregano. Skrop cytryną, odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Warzywa obierz i pokrój w duże kawałki według uznania.
- Udka kurczaka połóż na blachę typu ruszt, wstaw do piekarnika na górną półkę. Na dolną półkę włóż blachę.
- Włącz program Drób / P07S
- Po 20 minutach włóż pokrojone przyprawione solą, pieprzem i oregano warzywa na dolną blachę.
- Piecz na programie Drób / P07S do końca procesu.
Sugestia szefa:
Podstawiając brytfankę z warzywami pod udka z kurczaka wykorzystamy dwa poziomy piekarnika. Tłuszcz z kurczaka spadający na warzywa wytworzy sos własny i nada warzywom niepowtarzalny smak.