Kurczak pieczony z warzywami w sosie własnym

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P07S / S07 / Drób
  • 75 min
  • Danie mięsne

Składniki na 4 porcje

  • Udka z kurczaka 4 szt.
  • Oliwa z oliwek, Sól, pieprz, oregano do smaku
  • Cytryna 1/2 szt.
  • Marchew 1 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Czerwona cebula 1 szt.
  • Ziemniaki 1 szt.
  • Papryki 2 szt.
  • Cukinia 1 szt.
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki

Wykonanie:

  • Udka z kurczaka zamarynuj w oliwie, soli, pieprzu i oregano. Skrop cytryną, odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Warzywa obierz i pokrój w duże kawałki według uznania.
  • Udka kurczaka połóż na blachę typu ruszt, wstaw do piekarnika na górną półkę. Na dolną półkę włóż blachę.
  • Włącz program Drób / P07S
  • Po 20 minutach włóż pokrojone przyprawione solą, pieprzem i oregano warzywa na dolną blachę.
  • Piecz na programie Drób / P07S do końca procesu.

Sugestia szefa:

Podstawiając brytfankę z warzywami pod udka z kurczaka wykorzystamy dwa poziomy piekarnika. Tłuszcz z kurczaka spadający na warzywa wytworzy sos własny i nada warzywom niepowtarzalny smak.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam