Chili sin carne z soczewicą
Składniki na 4 porcje
- Cebula czerwona 100 g
- Czosnek 2 ząbki
- Papryka zielona 300 g
- Fasola czerwona lub czarna 200 g
- Soczewica czarna, wcześniej namoczona 250 g
- Kukurydza konserwowa 200 g
- Olej 30 ml
- Papryka wędzona 5 g
- Papryka słodka 5 g
- Kmin rzymski 15 g
- Pomidory krojone z puszki 400 g
- Woda 100 g
- Oregano 3 g
- Sól, pieprz czarny do smaku
Wykonanie:
- Cebulę i czosnek posiekaj.
- Paprykę pokrój na duża kostkę.
- Fasolę, soczewicę, kukurydzę odsącz z zalewy nie płucz.
- Do garnka wlej olej, cebulę zeszklij, dodaj czosnek i paprykę. Smaż przez 3 minuty mieszając.
- Dodaj mieszankę przypraw, soczewicę oraz pomidory razem z zalewą. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
- Na koniec wrzuć fasolę i kukurydzę.
- Chili sin carne z soczewicą wstaw do piekarnika i duś do miękkości w programie Grill + pieczenie z parą / P08S