Polędwiczki wieprzowe z sosem z zielonego pieprzu

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P05S / S05 / Delikatne mięso w niskiej temperaturze
  • 50 min
  • Danie mięsne

Składniki na 4 porcje

  • Polędwiczki wieprzowe 2 szt. ok. 2 kg
  • Mix przypraw do grilla 2 łyżki stołowe
  • Sól, pieprz do smaku
  • Masło 4 łyżki stołowe
  • Cebula 1 szt.
  • Śmietanka 30 % szklanka ok. 200 ml
  • Pieprz zielony 1 łyżka stołowa
  • Pieprz czerwony do dekoracji
  • Szpinak, czerwona cebula, pestki dyni prażonej jako sałatka

Wykonanie:

  • Polędwiczki zamarynuj w ulubionych ziołach, dopraw solą oraz pieprzem. Zawiń w folie aluminiową, odstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.
  • Przełóż mięso do piekarnika i piecz na programie Delikatne mięso w niskiej temperaturze / P05S przez ok. 50 min.
  • Po upieczeniu mięso odwiń z folii i przełóż na patelnię.
  • Obsmaż je delikatnie na maślę, zdejmij z patelni. Na patelnię po smażeniu mięsa, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz śmietankę.
  • Sos delikatnie redukuj na małym ogniu przez ok. 10 min.
  • Na koniec dodaj pieprz zielony.
  • Polędwiczki podawaj na ciepło jako pieczeń polaną sosem z zielonego pieprzu.

Sugestia szefa:

Pieczenie z jednoczesnym parowaniem w niskich temperaturach nie wysusza mięsa. Jeśli chcesz uzyskać sos to pod koniec pieczenia wlej odrobinę śmietanki, dopraw solą oraz pieprzem. Pieprz czerwony doda unikalnej pikanterii całemu daniu.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam