Polędwiczki wieprzowe z sosem z zielonego pieprzu
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P05S / S05 / Delikatne mięso w niskiej temperaturze
- 50 min
- Danie mięsne
Składniki na 4 porcje
- Polędwiczki wieprzowe 2 szt. ok. 2 kg
- Mix przypraw do grilla 2 łyżki stołowe
- Sól, pieprz do smaku
- Masło 4 łyżki stołowe
- Cebula 1 szt.
- Śmietanka 30 % szklanka ok. 200 ml
- Pieprz zielony 1 łyżka stołowa
- Pieprz czerwony do dekoracji
- Szpinak, czerwona cebula, pestki dyni prażonej jako sałatka
Wykonanie:
- Polędwiczki zamarynuj w ulubionych ziołach, dopraw solą oraz pieprzem. Zawiń w folie aluminiową, odstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.
- Przełóż mięso do piekarnika i piecz na programie Delikatne mięso w niskiej temperaturze / P05S przez ok. 50 min.
- Po upieczeniu mięso odwiń z folii i przełóż na patelnię.
- Obsmaż je delikatnie na maślę, zdejmij z patelni. Na patelnię po smażeniu mięsa, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę oraz śmietankę.
- Sos delikatnie redukuj na małym ogniu przez ok. 10 min.
- Na koniec dodaj pieprz zielony.
- Polędwiczki podawaj na ciepło jako pieczeń polaną sosem z zielonego pieprzu.
Sugestia szefa:
Pieczenie z jednoczesnym parowaniem w niskich temperaturach nie wysusza mięsa. Jeśli chcesz uzyskać sos to pod koniec pieczenia wlej odrobinę śmietanki, dopraw solą oraz pieprzem. Pieprz czerwony doda unikalnej pikanterii całemu daniu.