Żeberka BBQ na lenia

  • Płyta indukcyjna
  • Program urządzenia: Precyzyjny program do grillowania (200°C)
  • Danie mięsne
Zobacz video

Żeberka na lenia

Idealnie wysmażone żeberka zrobione w 100% na płycie indukcyjnej?
Dzięki technologii HobControl masz pewność osiągnięcia odpowiednio wysokiej temperatury smażenia bez przypalenia.
Zapomnij o spieczonej lub twardej konsystencji mięsa! Poznaj przepis Szymona Panicza na perfekcyjne, amerykańskie żeberka BBQ!

Składniki na 2 porcje:

Żeberka

  • Żeberka baby backribs 2 rzędy
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Sól i pieprz szczypta
  • Woda 1 szklanka

Sos Barbecue

  • Ketchup 1 szklanka
  • Ocet jabłkowy 1/4 szklanki
  • Miód 1/4 szklanki
  • Sos Worcestershire 2 łyżki
  • Musztarda Dijon 1 łyżka
  • Wędzona papryka 1 łyżeczka
  • Czosnek w proszku 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz szczypta

Wykonanie:

  • Umyj żeberka, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój je na pół.
  • Włącz program do grillowania (200°C) na płycie indukcyjnej Amica.
  • Rozgrzej głęboką patelnię i dodaj oliwę z oliwek. Dodaj sól, pieprz i smaż żeberka około 3 minuty zmieniając strony.
  • Dodaj szklankę wody i włącz na płycie indukcyjnej Amica program do gotowania „na wolnym ogniu” (90°C).
  • Żeberka gotuj do miękkości około 2 godziny.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu barbecue - szklanka ketchupu, 1/4 szklanki octu jabłkowego, 1/4 szklanki miodu, 2 łyżki sosu Worcestershire, łyżka musztardy Dijon, łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka czosnku w proszku, sól i pieprz.
  • Wyjmij żeberka z głębokiej patelni i przełóż na patelnię grillową.
  • Włącz program do grillowania (200°C) na płycie indukcyjnej Amica.
  • Posmaruj żeberka gotowym sosem BBQ i grilluj przez 4-5 minut.

Podanie:

Pokrój żeberka między kośćmi i podawaj z pozostałym sosem BBQ.

Sugestia szefa:

Jeśli chcesz sprawdzić, czy żeberka są już gotowe – wbij widelec pomiędzy kości, jeśli lekko wchodzi – żeberka będą idealne.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam