Żeberka BBQ na lenia
Zobacz video
Żeberka na lenia
Idealnie wysmażone żeberka zrobione w 100% na płycie indukcyjnej?
Dzięki technologii HobControl masz pewność osiągnięcia odpowiednio wysokiej temperatury smażenia bez przypalenia.
Zapomnij o spieczonej lub twardej konsystencji mięsa! Poznaj przepis Szymona Panicza na perfekcyjne, amerykańskie żeberka BBQ!
Składniki na 2 porcje:
Żeberka
- Żeberka baby backribs 2 rzędy
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Sól i pieprz szczypta
- Woda 1 szklanka
Sos Barbecue
- Ketchup 1 szklanka
- Ocet jabłkowy 1/4 szklanki
- Miód 1/4 szklanki
- Sos Worcestershire 2 łyżki
- Musztarda Dijon 1 łyżka
- Wędzona papryka 1 łyżeczka
- Czosnek w proszku 1 łyżeczka
- Sól i pieprz szczypta
Wykonanie:
- Umyj żeberka, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój je na pół.
- Włącz program do grillowania (200°C) na płycie indukcyjnej Amica.
- Rozgrzej głęboką patelnię i dodaj oliwę z oliwek. Dodaj sól, pieprz i smaż żeberka około 3 minuty zmieniając strony.
- Dodaj szklankę wody i włącz na płycie indukcyjnej Amica program do gotowania „na wolnym ogniu” (90°C).
- Żeberka gotuj do miękkości około 2 godziny.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu barbecue - szklanka ketchupu, 1/4 szklanki octu jabłkowego, 1/4 szklanki miodu, 2 łyżki sosu Worcestershire, łyżka musztardy Dijon, łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka czosnku w proszku, sól i pieprz.
- Wyjmij żeberka z głębokiej patelni i przełóż na patelnię grillową.
- Włącz program do grillowania (200°C) na płycie indukcyjnej Amica.
- Posmaruj żeberka gotowym sosem BBQ i grilluj przez 4-5 minut.
Podanie:
Pokrój żeberka między kośćmi i podawaj z pozostałym sosem BBQ.
Sugestia szefa:
Jeśli chcesz sprawdzić, czy żeberka są już gotowe – wbij widelec pomiędzy kości, jeśli lekko wchodzi – żeberka będą idealne.