Karmelizowana marchewka
- Płyta indukcyjna
-
Program urządzenia: Precyzyjny program do topienia (40°C)
- Danie wege
Zobacz video
Najbardziej instagramowa przekąska
Karmelizowanie bez żadnych przypaleń? Teraz możesz karmelizować mając pewność, że nic się nie zwarzy i nie przypali – wszystkim zajmie się nowa płyta indukcyjna Amica z technologią HobControl! Poznaj przepis na karmelizowane marchewki Pauli Jagodzińskiej i delektuj się słodyczą. Mmmmm…. chrupiące!
Składniki na 2 porcje:
- Marchewki ”Baby” 1 kg
- Sól 1 łyżka
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Masło ¼ kostki
- Miód 3 łyżki
- Cukier 2 łyżki
Wykonanie:
- Obierz marchew, ale pozostaw natkę przycinając ją do długości około 2 cm.
- Gotuj marchewki przez 15 minut w osolonej wodzie.
- Włącz program do topienia (40°C) na płycie indukcyjnej Amica.
- Na patelnię wlej oliwę z oliwek i dodaj masło. Poczekaj aż całość się połączy.
- Dodaj zagotowane marchewki, smaż na płycie przez 20 minut aż do wchłonięcia oleju przez marchewki.
- Marchewki polej miodem, posyp cukrem i ponownie smaż 20 minut, aby pokryły się karmelem.
Podanie:
Idealne danie jako przystawka lub przekąska. Zielona natka nie przypiecze się, przez co marchewki cały czas będą wyglądać świeżo.
Sugestia szefa:
Na idealny smak trzeba poczekać dlatego daj marchewkom przejść smakiem w temperaturze 40°C.