Karmelizowana marchewka

  • Płyta indukcyjna
  • Program urządzenia: Precyzyjny program do topienia (40°C)
  • Danie wege
Zobacz video

Najbardziej instagramowa przekąska

Karmelizowanie bez żadnych przypaleń? Teraz możesz karmelizować mając pewność, że nic się nie zwarzy i nie przypali – wszystkim zajmie się nowa płyta indukcyjna Amica z technologią HobControl! Poznaj przepis na karmelizowane marchewki Pauli Jagodzińskiej i delektuj się słodyczą. Mmmmm…. chrupiące!

Składniki na 2 porcje:

  • Marchewki ”Baby” 1 kg
  • Sól 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Masło ¼ kostki
  • Miód 3 łyżki
  • Cukier 2 łyżki

Wykonanie:

  • Obierz marchew, ale pozostaw natkę przycinając ją do długości około 2 cm.
  • Gotuj marchewki przez 15 minut w osolonej wodzie.
  • Włącz program do topienia (40°C) na płycie indukcyjnej Amica.
  • Na patelnię wlej oliwę z oliwek i dodaj masło. Poczekaj aż całość się połączy.
  • Dodaj zagotowane marchewki, smaż na płycie przez 20 minut aż do wchłonięcia oleju przez marchewki.
  • Marchewki polej miodem, posyp cukrem i ponownie smaż 20 minut, aby pokryły się karmelem.

Podanie:

Idealne danie jako przystawka lub przekąska. Zielona natka nie przypiecze się, przez co marchewki cały czas będą wyglądać świeżo.

Sugestia szefa:

Na idealny smak trzeba poczekać dlatego daj marchewkom przejść smakiem w temperaturze 40°C.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam