Ziemniaki pieczone z boczkiem i tymiankiem
- Piekarnik FullSteam
-
Program urządzenia: P02S / S02 / Gotowanie na parze + grill
- 45 min
- Danie mięsne
Składniki na 4 porcje
- Ziemniaki 500 g
- Cebula 2 szt.
- Boczek wędzony 150 g
- Sól, pieprz, rozmaryn, tymianek do smaku
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój w plastry lub łódeczki.
- Cebulę obierz i razem z boczkiem pokrój w kostkę, a następnie zasmaż na małym ogniu.
- Wymieszaj z ziemniakami.
- Dopraw do smaku. Przełóż do naczynia i paruj na programie Gotowanie na parze + grill / P02S
- Ziemniaki podawaj ze świeżym tymiankiem bądź rozmarynem.
Sugestia szefa:
Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeśli chcesz mieć wersję fit dania, boczek zastąp olejem roślinnym, dodaj bataty i zwiększ ilości cebuli. Czerwone ziemniaki bądź bataty będą bardziej chrupiące jeśli upieczesz je w skorkach. Świeże zioła dodaj na koniec, aby nie straciły koloru podczas pieczenia.