Ziemniaki pieczone z boczkiem i tymiankiem

  • Piekarnik FullSteam
  • Program urządzenia: P02S / S02 / Gotowanie na parze + grill
  • 45 min
  • Danie mięsne

Składniki na 4 porcje

  • Ziemniaki 500 g
  • Cebula 2 szt.
  • Boczek wędzony 150 g
  • Sól, pieprz, rozmaryn, tymianek do smaku

Wykonanie:

  • Ziemniaki obierz i pokrój w plastry lub łódeczki.
  • Cebulę obierz i razem z boczkiem pokrój w kostkę, a następnie zasmaż na małym ogniu.
  • Wymieszaj z ziemniakami.
  • Dopraw do smaku. Przełóż do naczynia i paruj na programie Gotowanie na parze + grill / P02S
  • Ziemniaki podawaj ze świeżym tymiankiem bądź rozmarynem.

Sugestia szefa:

Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeśli chcesz mieć wersję fit dania, boczek zastąp olejem roślinnym, dodaj bataty i zwiększ ilości cebuli. Czerwone ziemniaki bądź bataty będą bardziej chrupiące jeśli upieczesz je w skorkach. Świeże zioła dodaj na koniec, aby nie straciły koloru podczas pieczenia.

Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem
piekarnika parowego FullSteam